buitenland

Trump start commercials: ‘We zijn in oorlog, Obama kijkt Star Wars’

Door Emile Kossen - 30 december 2015

Ondanks dat hij relatief weinig geld uitgaf aan zijn campagne, is presidentskandidaat Donald Trump razend populair. Door vanaf januari twee miljoen dollar per week te spenderen aan reclamespotjes hoopt Trump zijn voorsprong in de peilingen te vergroten.

De commercials, over Islamitische Staat (IS), nationale veiligheid en de Amerikaanse grens met Mexico, zullen vanaf komende maandag te zien zijn in staten waar snel voorverkiezingen worden gehouden, zoals New Hampshire, Iowa en South Carolina. Dat vertelde Trump aan boord van zijn eigen vliegtuig.

De kosten: zo’n twee miljoen dollar per week. ‘Ik denk niet dat het nodig is om veel geld uit te geven, maar we gaan het toch doen,’ legde Trump uit. ‘Ik wil geen risico’s nemen.’ Hoewel Trump bovenaan staat in de meeste peilingen, groeit de populariteit van senator Ted Cruz snel.

Anti-Obama

Dinsdag publiceerde Trump een voorproefje van de commercials op Instagram, waarin hij president Barack Obama bekritiseert. Volgens het spotje is Obama drukker bezig met het nieuwste deel van Star Wars dan met de oorlog tegen IS.

We need a real President!

Een video die is geplaatst door Donald J. Trump (@realdonaldtrump) op 29 Dec 2015 om 11:10 PST

Goedkoop campagnevoeren

De aanhoudende populariteit van Trump heeft veel analisten verbaasd, onder meer door zijn onorthodoxe manier van campagnevoeren. Geen traditionele tv-spotjes, maar een reeks controverses zorgde ervoor dat niemand in 2015 om Trump heen kon.

Het gevolg is dat de steenrijke Trump – naar eigen zeggen heeft hij een vermogen van rond de tien miljard dollar – relatief weinig geld uit hoefde te geven aan zijn campagne. Bij de start van zijn campagne legde Trump bijna 2 miljoen dollar in, sindsdien waren kleine donaties van aanhangers genoeg om de kosten te dekken. Tot dusver spendeerde Trump bijvoorbeeld slechts 300.000 euro aan advertenties, die enkel op de radio te horen waren.

Jeb Bush

Dat is een groot contrast met de eerdere Republikeinse favoriet Jeb Bush. De voormalig gouverneur van Florida en de super PACs die hem steunen hebben in 2015 zo’n 40 miljoen dollar uitgegeven aan tv-commercials – waarvan een groot deel gericht tegen Trump.

Het leverde Bush ogenschijnlijk bar weinig op: hij staat er nog altijd slecht voor in de peilingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.