buitenland

Trump wil ‘totale immigratiestop’ voor moslims

Door Tom Reijner - 07 december 2015

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump roept op om de grenzen voor moslims voorlopig te sluiten. Er moet een ‘complete en totale immigratiestop’ komen, totdat ‘we weten wat er aan de hand is.’

De Republikein wil eerst begrijpen waar ‘de haat tegen de Verenigde Staten onder een groot deel van de moslims precies vandaan komt’ en ‘wat we kunnen doen tegen dit gevaar’, is te lezen in een persbericht dat zijn campagnemedewerkers hebben verspreid. Even later lichtte Trump zijn plannen tijdens een toespraak in South Carolina toe.

Haat

Opiniepeilingen tonen volgens Trump aan dat moslims ‘haat’ tonen in de richting van Amerikanen, die kan leiden tot meer aanslagen. Afgelopen week pleegde een geradicaliseerd stel een bloedige aanslag in San Bernardino. Daarbij vielen veertien doden.

Tot dusver leidden Trumps uitspraken, die geregeld stof doen opwaaien, nog niet tot grote schommelingen in de peilingen: hij blijft steevast populair. In de landelijke peiling van CNN die vrijdag naar buitenkwam krijgt Trump de voorkeur van 36 procent van de Republikeinse kiezers. Op geen enkel moment tijdens de verkiezingsrace kreeg hij zoveel steun.

Stevige reactie

Maar ook nu kwam er meteen stevige reactie op de nieuwe uitlatingen van Trump. Een functionaris van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen zei dat ‘we nu zijn aangekomen in de wereld van het fascisme’. Het Witte Huis liet weten dat de verklaring van Trump over moslims in strijd is met de Amerikaanse waarden.

Eerder zei Trump dat de Amerikaanse overheid moskeeën moet sluiten waar veel geradicaliseerde moslims rondhangen. Een week na de terreur in Parijs liet hij al weten een ‘moslimdatabase’ niet van de hand te wijzen. Dat kwam hem op boze reacties te staan, ook vanuit het Republikeinse kamp. Later krabbelde Trump terug door te zeggen dat het de verslaggever was die het idee muntte, en niet hijzelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.