buitenland

Turkije dreigt na zee-incident: ‘Geduld met Rusland raakt op’

Door Elif Isitman - 14 december 2015

Afgelopen weekeinde schoot de Russische marine in de Egeïsche Zee op een Turkse vissersboot die te dichtbij kwam en waarschuwingen negeerde. Het geduld van Turkije met Rusland ‘heeft grenzen’.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken maandag in een reactie op het incident, meldt persbureau Reuters.

Botsing

Het incident deed zich voor op de Egeïsche Zee vlakbij het Griekse eiland Lemnos. Een onbekende Turkse vissersboot kwam volgens de Russen tot op 600 meter van de Russische torpedobootjager Smetlivy.

Het Russische oorlogsschip waarschuwde de bemanning van de boot om afstand te houden en loste naar eigen zeggen op een afstand van 600 meter schoten om een botsing te voorkomen. Daarop veranderde de Turkse boot snel van koers. Het Kremlin ontbood de Turkse militaire attaché in Moskou om uitleg te geven, maar tot maandagochtend kwam geen reactie.

‘Dat van ons was slechts een vissersboot, dus het lijkt me dat de reactie van het Russische marineschip nogal overdreven was,’ zei Cavusoglu maandagochtend. ‘Turkije en Rusland moeten de vroegere vertrouwensrelatie herstellen, maar ons geduld heeft wel grenzen.’

Oliebelangen

De twee landen liggen sinds vorige maand in de clinch, toen de Turkse luchtmacht een Russisch SU-24-gevechtsvliegtuig neerschoot boven de Turks-Syrische grens. Beide landen weigeren vooralsnog elkaar excuses aan te bieden voor het incident. Kort na het incident met de SU-24 beschuldigden de Russen Turkije ervan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te steunen vanwege oliebelangen. ‘Rusland maakt zichzelf belachelijk,’ was de reactie van Cavusoglu hierop. ‘Niemand gelooft het.’

Ook kritiseert hij het optreden van de Russen in Syrië: de luchtaanvallen van Moskou zouden zich voornamelijk richten op het steunen van de Syrische president Bashar al-Assad, en niet op het uitroeien van IS. Volgens Cavusoglu zou slechts acht procent van de Russische luchtaanvallen daadwerkelijk IS aanvallen, terwijl de rest zich richt op andere groeperingen die ook tegen Assad vechten.Daarnaast voerde Cavusoglu het opmerkelijke pleidooi om grondsoldaten in te zetten tegen IS, iets waar Amerika en andere westerse landen herhaaldelijk weerstand tegen uitspreken. Luchtaanvallen alleen zijn niet voldoende om IS uit te schakelen, aldus de Turkse minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.