buitenland

Turkije toch overstag: soldaten uit Noord-Irak teruggetrokken

Door Emile Kossen - 14 december 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hield een tijdlang vol dat Turkse troepen op aanvraag van de Irakezen naar Mosul waren getrokken, maar besluit nu toch een deel van de soldaten terug te halen. Daarmee moet verdere escalatie van het conflict met de Irakezen worden voorkomen.

Iraakse politici reageerden afgelopen week woedend, toen honderden Turkse militairen en tientallen tanks een kamp bij de Noord-Iraakse stad Mosul binnenkwamen.

De Iraakse premier Haider Al-Abadi noemde het een overtreding van de soevereiniteit van Irak en eiste dat Turkije de troepen direct zou terugtrekken. Toen dat niet gebeurde, riep de premier de hulp in van de NAVO.

Niets aan de hand

President Erdogan zei vorige week nog dat er in zijn ogen niets aan de hand was. De troepen zouden alleen fungeren om het Iraakse leger te assisteren in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Bovendien zijn ze er al jaren, aldus de Turkse leider.

Bakzeil

Nu haalt Turkije toch bakzeil. Maandagmiddag zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu op Turkse televisie dat een deel van de troepen zijn verplaatst. ‘We hebben gedaan wat, uit militair oogpunt, noodzakelijk was,’ was het enige wat de premier erover wilde zeggen.

Iraakse leiders bevestigen het terugtrekken van de troepen. ‘De onlangs aangekomen militairen zijn vertrokken. Volgens onze informatie zijn alleen de trainings-eenheden zijn er nog,’ zei parlementslid Salem al-Shabaki tegen persbureau AFP.

De basis bij Mosul ligt op een strategisch interessante plek voor de Turken, dichtbij de gebieden waar IS aan de macht is. Bovendien proberen Koerdische rebellengroepen in deze regio hun invloed te vergroten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.