buitenland

Turks-Russische twist laait weer op na incident op zee

Door Servaas van der Laan - 13 december 2015

Met de verzoening tussen Turkije en Rusland wil het niet echt vlotten nu er zich weer een incident heeft voorgedaan tussen de twee grootmachten. De Russische marine schoot op een Turkse vissersboot die te dichtbij kwam en waarschuwingen negeerde.

Dit blijkt uit een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

Egeïsche zee

Het incident deed zich voor op de Egeïsche zee vlakbij het eiland Lemnos. Een onbekende Turkse vissersboot kwam volgens de Russen tot op 600 meter van de Russische torbedobootjager Smetlivy.

Het Russische oorlogsschip waarschuwde de bemanning van de boot om afstand te houden. ‘Op een afstand van 600 meter zijn wapens ingezet om een botsing te voorkomen,’ meldt de verklaring. Hierop veranderde de Turkse boot snel van koers en voer het langs het Russische schip. Het Kremlin heeft de Turkse militaire attaché in Moskou ontboden om uitleg te geven over het incident. Turkije heeft hier nog niet op gereageerd.

Straaljager

De twee landen liggen al met elkaar in de clinch sinds het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door een Turkse F-16 boven de Turks-Syrische grens vorige maand.

Beide landen weigeren vooralsnog elkaar excuses aan te bieden voor het voorval en voerden sancties in over en weer. Rusland beschuldigde Turkije er vervolgens van de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) te steunen vanwege vermeende oliebelangen. Het over en weer bekvechten leidde vooralsnog niet tot een escalatie van het conflict. Zeker is wel dat het incident op de Eëgische zee de onderlinge relatie geen goed zal doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.