buitenland

Turkse premier: we nemen Poetins ‘beledigingen’ niet serieus

Door Tom Reijner - 19 december 2015

De Turkse regering neemt de ‘ondiplomatieke en beledigende’ opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin deze week niet serieus. Er komt geen verdere reactie.

‘Als we zijn woorden wél serieus zouden nemen, zou dat een belediging zijn,’ zegt de premier van Turkije Ahmet Davutoglu, schrijft Hürriyet zaterdag.

‘Propaganda’

‘Misschien denkt hij aan zijn dagen bij de KGB. Maar die tijd is voorbij, de KGB is er niet meer. (Ook) de Sovjetpropaganda is verleden tijd,’ aldus de premier. Volgens hem weerspiegelen de opmerkingen van Poetin op geen enkele manier de moderne Turks-Russische relaties. ‘Dus in plaats van op dezelfde manier te reageren, lach ik er maar om.’

Donderdag haalde de Russische president opnieuw fel uit naar Turkije. Hij zei dat de Turkse regering het land islamiseert, en dat de oprichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk zich daarom ‘om zou draaien in zijn graf’.

Als ze het idee hebben dat ze ons uit de regio kunnen verdrijven, hebben ze het goed mis, zei Poetin, want dat gaat de Turken niet lukken. ‘Ik zie geen perspectief dat de relatie snel verbetert,’ voegde hij eraan toe. ‘Turkije heeft besloten Amerika te likken op een bepaalde plek.’

SU-24

Eerder noemde Poetin de Turkse regering al ‘de handlangers van terroristen’ en beschuldigde hij hen van oliehandel met Islamitische Staat. Ook Ankara had harde woorden over Rusland. Davutoglu zei bijvoorbeeld dat het Kremlin ‘etnische zuiveringen‘ doorvoert in Syrië.

De reden van deze felle woordenstrijd is het neerhalen van de Russische jet SU-24 door de Turkse luchtmacht. Dit incident gebeurde eind november, en was het begin van spanningen tussen beide landen, die de afgelopen tijd alleen maar verder opliepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.