buitenland

Uitspraak Trump is ‘on-Amerikaans’ en ‘bedreigt veiligheid’

Door Elif Isitman - 08 december 2015

Moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen is een bedreiging voor anti-terreurmaatregelen die het land al heeft genomen. ‘Het is een on-Amerikaans voorstel’.

Dat zegt Jeh Johnson, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, dinsdag op een reactie op de omstreden uitspraak van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, meldt TIME.

Immigratiestop

Trump, die erom bekendstaat controversiële uitlatingen te doen over immigratie, stelde maandag een totale immigratiestop voor moslims voor, in het kader van terrorismebestrijding. Hij zou eerst willen weten waar ‘de haat tegen de Verenigde Staten onder een groot deel van de moslims precies vandaan komt’.

Eerder zei Trump dat de Amerikaanse overheid moskeeën moet sluiten waar veel geradicaliseerde moslims rondhangen. Ook een ‘moslimdatabase’ lijkt hem een goed idee.

Radicalisering

Volgens Johnson belemmert dit ‘de pogingen om in contact te komen met de islamitische gemeenschap’. Hij sprak tijdens een bijeenkomst in een van de grootste moskeeën van Amerika bij de All Dulles Area Muslim Society in Sterling, Virginia. Johnson was daar om de aanwezige moslims op te roepen ‘dreigingen van geweld en radicalisering’ in hun omgeving aan te geven.

Het weren van moslims zou volgens de bewindsman onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid. Verder wilde hij niet ingaan op de uitspraken van Trump. Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag in Parijs dat Trumps uitspraak ‘op de meest diplomatieke manier gezegd ‘niet opbouwend’ is’.

Ongeacht zijn stevige uitspraken, blijft Trump het goed doen in de peilingen: in de landelijke peiling van CNN die vrijdag naar buiten kwam krijgt Trump de voorkeur van 36 procent van de Republikeinse kiezers. Op geen enkel moment tijdens de verkiezingsrace kreeg hij zoveel steun.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.