buitenland

Ultimatum aan Grieken: ‘Bewaak grenzen of verlaat Schengen’

Door Elif Isitman - 02 december 2015

De Europese Unie roept Griekenland op de buitengrenzen beter te bewaken. Als het land hier niet in slaagt, kan het uit Schengen gezet worden.

Dit is de waarschuwing die verschillende EU-ambtenaren aan Griekenland hebben gegeven, meldt The Financial Times. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zou de Grieken deze week verschillende malen hebben gewaarschuwd.

Alleen door Grieken

Diverse Europese leiders zetten Griekenland al geruime tijd onder druk om de kustwacht en de marine beter te gebruiken bij het onder controle houden van de migranteninflux. De EU probeert nu de Griekse premier Alexis Tsipras ervan te overtuigen dat hij hulp moet aannemen bij het bewaken van de buitengrens, omdat hij er zelf overduidelijk niet in slaagt. Tsipras weigert tot dusver hulp van het Europese grensagentschap Frontex te accepteren bij het bewaken van de grenzen. In Griekenland zou een wet gelden die stelt dat de grens alleen door Grieken bewaakt mag worden.

Tsipras beloofde eerder wel de grens met Turkije beter te beschermen en een beter registratiesysteem voor migranten op te zetten.  Beide dingen zijn nog niet gelukt. Dit jaar alleen kwamen er meer dan 700.000 migranten via Griekenland de EU binnen.

Europa wil dat hij zich aan zijn belofte houdt: het ultimatum is nu dat de Griekse grenzen al in midden-december beter beschermd moeten worden, anders moeten de Grieken de Schengenzone verlaten. Het zou de eerste keer zijn dat een land de Schengen uit wordt gezet. De Europese Commissie zou een voorstel doen voor een ‘gecombineerde grenskracht’ die kan worden ingezet, zelfs als Griekenland zich onwillig blijft opstellen.

Betere maatregelen

Op vrijdag komen EU-ministers van Binnenlandse Zaken bij elkaar om te praten over de migratiecrisis. Daar zouden zij de Grieken opnieuw waarschuwen dat het land betere maatregelen moeten instellen. De deadline voor die maatregelen is de volgende migratietop, die in midden-december gehouden wordt.

Verschillende, voornamelijk Oost-Europese landen hebben fel uitgehaald naar Griekenland. Robert Fico, de Slowaakse premier die zich vaak publiekelijk tegen migratie keert, zei afgelopen zondag bijvoorbeeld dat het ‘tijd wordt om Griekenland weg te sturen uit Schengen’. Griekenland weigert openlijk om zijn verplichtingen na te komen, aldus Slowakije. ‘In deze situatie is het concept van Schengen volstrekt zinloos’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.