buitenland

‘Verslagen’ Boko Haram zaait weer dood en verderf in Nigeria

Door Servaas van der Laan - 28 december 2015

In een reeks aanvallen van de terreurbeweging Boko Haram zijn in het noordoorsten van Nigeria tientallen doden gevallen. De fundamentalistische islamsekte wil aantonen nog lang niet verslagen te zijn.

Een bom in een moskee, zelfmoordterroristen bij een tankstation en raketgranaten tegen het Nigeriaanse leger. De islamitische terreurbeweging Boko Haram wil een duidelijk signaal afgeven: wij zijn nog niet verslagen.

Verslagen

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari zei vorige week dat de oorlog tegen Boko Haram ‘technisch gezien’ gewonnen is. Maar de moslimfundamentalisten wilden graag het tegendeel bewijzen. Ze lieten de afgelopen dagen een spoor van geweld na in en rond Maiduguri, de bakermat van de fundamentalisten.

Maandag kwamen naar schatting veertig mensen om bij een bomaanslag op een moskee in Maiduguri. Volgens ooggetuigen vielen er nog veel meer doden. Bij een tankstation vielen negentien doden door twee zelfmoordterroristen. In Madagali, zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van Maiduguri, kwamen ongeveer dertig personen om het leven bij twee zelfmoordaanslagen.

Terreurdaden

De aanslagen van maandag volgen op een reeks terreurdaden van afgelopen weekend. Zondag schoten militanten lukraak vanuit trucks op voorbijgangers in Dawari, een dorp vlakbij Maiduguri. In een ander dorp werd het dorpshoofd en vrouwen en kinderen gedood. Het leger beantwoordde de aanvallen en schoot veertien moslimextremisten dood.

Boko Haram, opgericht in Maiduguri, zaait al sinds 2002 dood en verderf in het noordoosten van Nigeria en het noorden van Kameroen. Naar schatting heeft de terreurbeweging 20.000 doden op het geweten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.