buitenland

Video: bosje bloemen ontaardt in vechtpartij parlement Kiev

Door Tom Reijner - 11 december 2015

Het gebeurt nog wel eens dat de gemoederen in de Oekraïense volksvertegenwoordiging zo hoog oplopen, dat de parlementariërs met elkaar op de vuist gaan. Ook vrijdag was het weer raak.

De gevechten ontstonden, nadat een van de parlementariërs op premier Arseni Jatsenjoek afliep, mét een bos bloemen in zijn hand.

Flinke tikken

Oppositielid Oleh Barna overhandigde de bos vervolgens op een tamelijk ruwe manier aan de premier. Daarna duwde het parlementslid de premier van het spreekgestoelte, en probeerde hem daarna met een arm tussen zijn benen verder weg te tillen. Die actie mislukte, omdat de premier zich vast wist te houden aan de reling van het spreekgestoelte.

Na een kortstondige worsteling, schoten medestanders Jatsenjoek te hulp. waarbij de belager een paar flinke tikken kreeg. Vervolgens gingen meerdere mensen met elkaar op de vuist. De premier hield zich – met de bloemen in de hand – afzijdig van het handgemeen.

Vorig jaar was er nog een vechtpartij na een debat over de ramp met vlucht MH17, en een minuut stilte voor de slachtoffers. Het conflict met Rusland zorgt niet alleen op het slagveld in Oost-Oekraïne voor spanningen, maar leidt ook tot tumult in de Verkhovna Rada.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.