buitenland

Vrije Syrische Leger ontkent Russische steun tegen IS

Door Elif Isitman - 14 december 2015

De rebellen van het Vrije Syrische leger ontkennen hulp te krijgen van Russische luchttroepen in Syrië. Vrijdag verklaarde de Russische president Vladimir Poetin het Vrije Syrische leger te ondersteunen met wapens, munitie en luchtaanvallen.

Het Vrije Syrische Leger (FSA) vecht tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad, een trouwe bondgenoot van Rusland en tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Een woordvoerder het FSA verklaart dan ook dat de statement van Poetin onzin is, meldt persbureau Reuters. Sterker nog, de Russen zouden nog altijd doorgaan met bombardementen op doelen van de rebellen.

Toeval

Wel zou de FSA ‘indirect’ hebben geprofiteerd van een aantal Russische luchtaanvallen op doelen van het Al-Nusra Front. Directe steun wordt echter niet gegeven, aldus de woordvoerder. Elke vorm van steun die door Rusland wordt gegeven berust volgens hem op toeval: ‘Er is geen sprake van contact, geen overeenkomst en geen samenwerking tussen ons en het Russische leger’.

Ook maandag weer zei een Russische generaal dat er dagelijks tientallen luchtaanvallen worden uitgevoerd om het FSA te steunen in de strijd tegen IS. Hij zei daarbij ook dat de rebellen wapens, ammunitie en materiële steun hebben ontvangen van Rusland. Hij zei dat de rebellen ‘naast het leger van Assad strijden tegen de terroristen van IS’.

Die laatste bewering klopt sowieso niet, aangezien het FSA ook tegen Assad vecht. Het FSA bestaat uit verschillende rebellengroeperingen die tegen Assad en IS vechten, maar heeft geen vaste organisatiestructuur waardoor het lastig is te bepalen wie er wel en niet bij hoort.

Steun

De grootste en meest prominente onderdelen van het FSA ontvingen eerder militaire steun van de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. Toen de Russische luchtaanvallen van start gingen, waren FSA-doelen regelmatig het doelwit.

Ook maandag zouden de bombardementen doelen van het FSA hebben geraakt, ditmaal in het noorden van Aleppo. Volgens de woordvoerder raakten daarbij 10 mensen gewond. ‘Dit is wat de Russen steun noemen,’ voegde hij er cynisch aan toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.