buitenland

Waarom Kosovaarse jihadisten dreigen met aanslagen op de paus

Door Servaas van der Laan - 01 december 2015

De Italiaanse politie heeft een groep jihadisten opgepakt die via sociale media terrorisme van Islamitische Staat (IS) verheerlijkten en dreigden met aanslagen op de paus. Dat deze groep uit Kosovo komt, is geen toeval.

Een jihadistische cel bestaande uit drie Kosovaren en een Macedoniër is afgelopen nacht in een gezamenlijke politieactie in Italië en Kosovo ontmanteld. De mannen worden verdacht van het verheerlijken van terrorisme en het aanzetten tot rassenhaat.

Propaganda

De leider van de groep, Samet Imishiti, werd in Kosovo gearresteerd door de anti-terrorisme-eenheid. Zijn broer Ismail werd in de Italiaanse plaats Chiari van zijn bed gelicht en is het land uitgezet. Ook een andere Kosovaar, die eveneens al jaren in Italië woonde, is het land uitgezet. Een Macedoniër die in Vicenza woont heeft zijn paspoort moeten inleveren en staat onder huisarrest.

Op de Facebookgroep Me ose, pa tu, Hilafeti eshte rikthy voor in Italië wonende jihadisten uit de Balkan deelden leden van de groep moslimextremistische ideologieën. Na de aanslagen in Parijs schreef de leider van de groep: ‘Parijs in rouw, de toren zonder licht, 158 doden en dit is nog maar het begin.’ Ook schreef hij: ‘O, ongelovigen, begrijp dan toch dat men de islam niet kan bevechten, dat is zinloos… Europa zal worden versnipperd, terwijl hier over vijf jaar de islamitische staten zullen ontstaan en er één wet zal zijn, de sharia.’

Paus bedreigd

Maar de hoofdreden waarom het viertal afgelopen nacht van hun bed is gelicht zal het geuite dreigement aan het adres van de paus zijn geweest.

Uit onderschepte telefoongesprekken bleek dat de club de katholieke leider in hun vizier hadden. ‘Dit zal de laatste paus zijn,’ zou één van de leden hebben gezegd, zich waarschijnlijk niet beseffende dat er gewoon weer een nieuwe wordt gekozen wanneer een paus overlijdt. Met het begin van het heilige Jubileumjaar van het Vaticaan zijn de Italiaanse inlichtingendiensten extreem alert op dreigementen aan het adres van de kerkleider. Vooral omdat ‘de verovering van Rome’ als één van de hoofddoelen is aangemerkt voor jihadisten.

Extreem gevaarlijk

‘We hebben ingegrepen in de propagandafase, voordat er problemen op ons grondgebied konden ontstaan,’ zegt de leider van het politieonderzoek Giovanni De Stavola. Volgens de politiechef kan de groep worden aangeduid als ‘extreem gevaarlijk’ en stonden de leden onder meer in contact met de door de beruchte Kosovaarse terrorist Lavdrim Muhaxheri opgerichte Balkan-tak van IS in Syrië en Irak.

Net als de vermoedelijk omgekomen Muhaxheri vindt deze jihadistische groep zijn oorsprong in het jihadistenbroeinest Kacanik in het zuiden van Kosovo. Bij huiszoekingen hier werden een pistool, een geweer en elektronische apparatuur aangetroffen. ‘Deze wapens tonen aan dat ze hun dreigementen om konden zetten in daden,’ zegt De Stavola.

Wahabisten in Kosovo

Net als in Italië zijn ook in Kosovo extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Er wordt meer gecontroleerd op straat en jihadisten worden strenger in de gaten gehouden.

Vanwege de relatieve armoede kunnen Kosovaarse jonge mannen eenvoudig in handen van zogenoemde ‘Wahabisten’ vallen. Zij sluiten zich aan bij de radicale islam in ruil voor een riant maandsalaris. Kacanik, een plaatsje van niet meer dan 30.000 inwoners, zag al tientallen ‘strijders’ vertrekken richting Syrië en Irak. Naar schatting sloten ruim driehonderd Kosovaren zich aan bij IS. Alles gebeurde onder de ogen van 500 NAVO-militairen en 1.500 agenten van de EU-missie Eulex.

Het relatief hoge aantal jihadisten in Kosovo en Albanië is ook een punt van zorg voor de Italiaanse veiligheidsdiensten en het Vaticaan. In Italië wonen ruim 45.000 Kosovaren en bijna een half miljoen Albanezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.