buitenland

Waarom Milaan veranderd is in een autovrije spookstad

Door Servaas van der Laan - 28 december 2015

De Italiaanse stad Milaan is maandag veranderd in een autovrije spookstad. Tussen 10.00 en 16.00 uur is de stad voor alle gemotoriseerde voertuigen verboden gebied.

Die maatregel heeft het stadsbestuur genomen nadat de concentratie van fijnstof (pm10) in de stad over een lange periode was gestegen boven een kritiek niveau van 50 microgram per kubieke meter.

Smog

In de stad hangt een vervuilde nevel, beter bekend onder de naam smog (een samentrekking tussen fog=mist en smoke = rook), die is ontstaan door een combinatie van hoge temperatuur, luchtvervuiling en weinig wind.

Omdat veel Milanezen door de Kerstvakantie toch al de stad uit zijn, besloot de gemeente de stad maandag tot en met woensdag overdag helemaal autovrij te maken. Tweehonderd ‘road blocks’ en vierhonderd politieagenten houden automobilisten tegen.

De maatregel levert surrealistische taferelen op die sommige Nederlanders wellicht zullen doen denken aan de autovrije zondagen uit de jaren vijftig en de jaren zeventig.

Rome

Milaan is niet de enige stad in Italië die te maken heeft met ernstige smogvorming. In de hoofdstad Rome hangt al weken een laag smog die niet alleen een betoverende, goudgele gloed over de eeuwige stad werpt, maar tegelijkertijd ook vervuilend is.

Daarom zijn maandag het grootste deel van de dag in de milieuzone alle auto’s met een kenteken dat eindigt met een oneven nummer niet welkom. Dinsdag zijn alle even nummers aan de beurt. Inwoners van de hoofdstad klagen al geruime tijd over de beperkende maatregelen. Aan de andere kant maakt het zachte winterweer een hoop goed.

Doden

Volgens de activistische politicus Beppe Grillo heeft de Italiaanse regering door de milieuvervuiling duizenden doden op z’n geweten. Hij wijst erop dat in Italië het afgelopen jaar 68.000 meer mensen doodgingen dan vorig jaar. ‘Net als in de jaren van oorlog. Alleen nu worden de Italiaanse steden niet gebombardeerd door buitenlandse mogendheden, maar leven ze onder de bezetting van een stille vijand. De smog neemt hier dezelfde vormen aan als in Peking,’ klaagt de politicus op zijn blog.

Minister van Milieu Gian Luca Galletti roept woensdag alle regiobestuurders, burgemeesters en bestuurders van hulpdiensten bijeen in Rome om de situatie te bespreken. Galletti waarschuwt dat de huidige situatie nog wel even zal voortduren. Die voorspelling is gebaseerd op metingen van het weerinstituut Arpa. De eerste regenbuien die de lucht kunnen ‘opschonen’ worden pas na 4 januari verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.