buitenland

Wat moet Turkije doen om Rusland tot bedaren te brengen?

Door Tom Reijner - 15 december 2015

Opnieuw is een geplande ontmoeting dinsdag, tussen de presidenten van Turkije en Rusland, afgeblazen. De hoogoplopende ruzie tussen beide landen na het neerhalen van de SU-24 is nog altijd niet opgelost.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou vandaag aanschuiven bij zijn Russische collega Vladimir Poetin, voor een bilaterale top in Sint-Petersburg.

Geduld

Dat stond althans sinds de G20-top in november op de agenda. Maar ‘het gaat niet gebeuren’ zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag tegen journalisten, meldt staatspersbureau TASS.

De verhoudingen zijn verstoord, nadat het Russische gevechtstoestel eind november werd neergehaald. ‘Turkije en Rusland moeten de vroegere vertrouwensrelatie herstellen, maar ons geduld heeft wel grenzen,’ zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu maandag.

Die uitspraak kwam dan weer na een incident met een Turkse vissersboot die volgens de Russische marine te dichtbij kwam, waarop de Russen waarschuwingsschoten afvuurden. Dat gebeurde in de Egeïsche Zee. Welke obstakels moet Turkije wegnemen om het Kremlin tot bedaren te brengen, zodat een oplossing voor de ruzie dichterbij komt?

Aangerichte schade

Allereerst gaat het Poetin vooral om ruimhartige excuses, liet hij al diverse keren blijken. Hij wil niet met de Turkse regering praten, totdat er een duidelijk ‘sorry’ klinkt. Maar Erdogan kwam vooralsnog tot een halfslachtige spijtbetuiging. Dit had nooit mogen gebeuren, zei zijn premier Ahmet Davutoglu. Maar van echte excuses kan geen sprake zijn, zei hij, want wij hebben ‘onze plicht’ gedaan.

De Russische ambassadeur in Turkije, Andrey Karlov, voegt daar nog twee voorwaarden aan toe. De mensen die voor de dood van de twee piloten verantwoordelijk zijn, moeten worden opgespoord en berecht.

De derde voorwaarde om de spanningen te temperen, is dat Rusland moet worden gecompenseerd voor de aangerichte schade. ‘Als onze verwachtingen niet worden ingelost, doen alle andere verklaringen van Turkije er niet toe,’ zei Karlov in een interview met Cumhuriyet.

Ankara zegt wel voorstander te zijn van een dialoog, maar volgens hem zijn de statements die uit de Turkse hoofdstad te horen zijn, daarmee in tegenspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.