buitenland

Weduwe Bataclan-terrorist verkneukelt zich over aanslagen

Door Elif Isitman - 28 december 2015

De weduwe van Samy Amimour, een van de terroristen die meedeed aan de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan, is enorm trots op haar man. ‘Ik benijd hem heel erg, ik was zo graag bij hem geweest om me ook op te blazen’.

Dit schrijft de vrouw, die haar berichten ondertekent met de naam ‘Kahina’, in een reeks e-mails aan een vriendin, schrijft Le Parisien. De Franse krant kreeg de mails onder ogen, nadat ze werden onderschept door Franse veiligheidsdiensten.

Flaneren

Amimour (28) was een van de drie mannen die op 13 november tijdens een concert van de Eagles of Death Metal de concertzaal Bataclan binnendrong. De drie terroristen schoten met kalasjnikovs in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 89 van de ongeveer 1.500 concertgangers dood.

Amimour blies zichzelf vervolgens op met een bomgordel. Hij werd vorige week in discretie begraven in La Courneuve, in een buitenwijk van Parijs. Zijn weduwe, die slechts 18 jaar oud is, heeft de Franse nationaliteit maar woont nu in de Iraakse stad Mosul, waar IS op dit moment de touwtjes in handen heeft.

Ze onderhoudt vanuit Irak contact met een vriendin, en verkneukelt zich over de aanslagen van 13 november. ‘Ben je geschokt door de aanslagen? LOL! Eén van de aanslagplegers in het Bataclan was mijn man Samy. Hij heeft zich opgeblazen. Wil je nu nog altijd flaneren in Parijs?,’ schrijft de weduwe op 16 november.

Haar mails hebben verder het welbekende IS-propagandatintje: ‘Ik heb een gemeubileerd appartement met een volledig ingerichte keuken, twee badkamers en drie slaapkamers. Ik betaal geen huur en geen gas-water-licht. Kortom: het mooie leven!’ schrijft ze aan haar vriendin in Frankrijk.

Aanmoediging

‘Kahina’ leerde Amimour in 2013 kennen. De buschauffeur uit de voorstad Drancy was toen al aan het radicaliseren. Ze leerden elkaar kennen via internet, waarna Amimour naar Syrië vertrok. ‘Kahina’ reisde hem achterna, om vervolgens in het ‘kalifaat’ met hem te trouwen. Ze woonden in het IS-bolwerk Raqqa, en verhuisden later naar Mosul.

Ze schrijft dat Frankrijk de aanslagen aan zichzelf te wijten heeft, doordat het land luchtaanvallen uitvoert boven Syrië en deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS. ‘Jullie sturen je vliegtuigen en jullie in Frankrijk hebben een goed leven, maar hier sterven de mensen. Dat is niet rechtvaardig. Binnenkort, zo Allah het wil, zullen Frankrijk en de hele coalitie weten wat oorlog is. Jullie doden ons, wij doden jullie, zo simpel is het.’

De vrouw geeft toe dat ze vanaf het begin af aan op de hoogte was van de terreurplannen van haar man. ‘Kahina’ schrijft verder dat ze haar man actief heeft aangemoedigd een aanslag te plegen en spreekt vol haat over de Fransen: ‘Het leven, dat is niet vrede, vrede, liefde, kusje. Jij vermoordt ons, ik vermoord jou. Jij strijdt tegen ons, ik tegen jou. Zolang jullie de islam en moslims blijven beledigen, zullen jullie potentiële doelwitten zijn, en niet alleen politie en Joden maar iedereen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.