buitenland

Wie doet hem wat? Donald Trump populairder dan ooit

Door Emile Kossen - 04 december 2015

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump een nieuwe rel veroorzaakt. Ondanks de vele controverses, of misschien wel juist dankzij, blijft Trumps populariteit in de peilingen enkel stijgen.

In de landelijke peiling van CNN die vrijdag naar buitenkwam krijgt Trump de voorkeur van 36% van de Republikeinse kiezers. Op geen enkel moment tijdens de verkiezingsrace kreeg hij zoveel steun.

Controverses

De peiling komt nadat Trump de afgelopen weken het Amerikaanse nieuws andermaal domineerde. Eerst beweerde de uitgesproken Trump dat hij juichende moslims had gezien na 9/11, daarna stelde hij voor om een database met moslims bij te houden. De meeste reacties kreeg Trump toen hij een gehandicapte verslaggever van The New York Times belachelijk maakte.

Zijn retorische uitspattingen worden vrijwel altijd gevolgd door een ontkenning. Trump zei dat hij nooit een moslim-database heeft voorgesteld. Na zijn opmerkingen over de verslaggever meldde Trump dat hij geen idee had dat de man in kwestie een beperking had.

Meest vertrouwd

Een deel van het Amerikaanse electoraat vindt de ‘Trump-show’ prachtig. Uit de peiling blijkt dat Trump van alle kandidaten het meest wordt vertrouwd, of het nu aankomt op het versterken van de economie, het aanpakken van illegale migratie of het bestrijden van Islamitische Staat (IS).

Dat Trumps populariteit – minder dan twee maanden voor de belangrijke eerste voorverkiezingen – niet tanende is, verbaast veel politieke analisten. Volgens Kenneth Warren, opiniepeiler en professor politicologie aan de Saint Louis University, heeft Trump het voordeel dat Amerikanen hem door en door kennen. ‘Vrijwel iedereen kent Trumps persona,’ stelt Warren tegen elsevier.nl. ‘Amerikanen weten wat ze kunnen verwachten, en de media kan daar weinig spectaculaire onthullingen over doen.’

Rubio en Cruz

Ver achter Trump vonden in vergelijking met vorige maand wel degelijk verschuivingen plaats in de Republikeinse verkiezingsrace. Oud-neurochirurg Ben Carson heeft aan populariteit verloren (eerst 22%, nu 14% steun), de campagnes van senatoren Ted Cruz uit Texas (16%) en Marco Rubio uit Florida (12%) beginnen juist op stoom te raken.

Als het vertrouwen in Carson verder afneemt, zullen kiezers in het conservatieve Iowa vooral naar Ted Cruz gaan, voorspelt Warren. ‘In het meer gematigde New Hampshire zal juist Rubio zijn positie verbeteren, omdat zijn boodschap een bredere groep mensen aanspreekt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.