buitenland

‘Zelfmoordterrorist Bataclan was in bezit van wapenvergunning’

Door Elif Isitman - 01 december 2015

Een van de aanslagplegers in de Parijse concertzaal Bataclan heeft in Parijs een wapenvergunning gekregen. Samy Amimour kreeg de vergunning in 2011-2012 verstrekt bij de ANTP, een van de belangrijkste schietclubs van Parijs.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde. Amimour (28) was een van de drie mannen die op 13 november de concertzaal Bataclan binnendrong. De drie terroristen schoten met kalasjnikovs in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 89 van de ongeveer 1.500 bezoekers dood. Amimour blies zichzelf vervolgens op met een bomgordel.

Moeder

De voormalige busschauffeur Amimour groeide op in Drancy, een voorstad ten noordoosten van Parijs. Zijn radicalisering was toen al begonnen. Volgens zijn moeder, die met Franse media sprak, ‘lukte het niet meer om met hem te praten’ en wilde hij niet langer dat zijn familie tv keek. Zijn ouders, die zelf niet religieus zijn, zouden om hulp hebben gevraagd bij de autoriteiten.

De schietclub ANTP heeft meer dan 2.300 leden en is een van de belangrijkste schietclubs van Parijs. De inlichtingendiensten zouden in oktober 2012, toen Amimour werd aangehouden voor het smeden van terroristische plannen, al hebben ontdekt dat hij een wapenvergunning had. Omdat hij bij aanvang van zijn schietcursus nog geen strafblad had, kon hij zonder problemen aanspraak maken op een vergunning.

Schietsport

Hij werd in 2012 opgepakt omdat hij op zoek zou zijn naar mogelijkheden om zich aan te sluiten bij jihadistische terreurgroeperingen in Jemen of Pakistan. Amimour werd aangeklaagd en onder toezicht van de Franse justitie geplaatst. Begin 2013 verklaarde hij voor de rechter dat hij ‘geïnteresseerd raakte in schietsport’, nadat zijn moeder hem een gesigneerde kaart van een schietkampioen had gegeven. Hij zou naar eigen zeggen van jongs af al geïnteresseerd zijn geweest in Olympische schietsport en in kleiduivenschieten.

In 2013 reisde Amimour af naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Hierna verloren de Franse autoriteiten hem uit het oog. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij met zijn reis naar Syrië het justitieel toezicht had geschonden.

Zijn vader (68) zou hem vorig jaar nog wel hebben opgezocht in Syrië. Hij zou zijn zoon toen hebben geprobeerd te overtuigen om IS te verlaten en samen met hem in Algerije een nieuw leven op te bouwen. Dit mocht niet baten. Ondanks het opsporingsbevel, wist Amimour opnieuw naar Frankrijk af te reizen om daar meer dan twee weken geleden een bloedbad aan te richten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.