buitenland

Zit voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam in Genève?

Door Elif Isitman - 10 december 2015

De politie in Genève is op jacht naar vier terreurverdachten die mogelijk iets te maken hebben gehad met de aanslagen in Parijs bijna een maand geleden. De politie vermoedt dat zij zich in of rond de stad ophouden.

De politie kreeg de signalementen van de verdachten, vier mannen, door van de Zwitserse federale autoriteiten en is nu naar ze op zoek, meldt de krant Tribune de Genève.

Later op donderdag meldde de federale autoriteiten dat er geen link zou zijn met de aanslagen in Parijs, maar dat er slechts naar mensen wordt gezocht die ‘banden met terrorisme’ hebben. De politie benadrukt dat er nu geen verdere informatie verstrekt kan worden.

Voortvluchtig

Het is niet bekend om welke verdachten het gaat. Politie geeft bijvoorbeeld niet vrij of de sinds de aanslagen voortvluchtige Salah Abdeslam onder de vermoedelijke verdachten is. Hij werd voor het laatst in het Belgische Schaarbeek gesignaleerd. De mannen die nu in Genève worden gezocht zouden in ieder geval betrokken zijn bij de reeks aanslagen in Parijs op 13 november. Daarbij werden 130 mensen gedood in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Eenheden uit andere delen van het land hebben de politie in Genève versterkt en het niveau van waakzaamheid in de stad is verhoogd. De autoriteiten ontvingen woensdagmiddag al berichten over ‘verdachte individuen’ die zich waarschijnlijk in of om Genève zouden ophouden en besloten donderdag dat de berichten serieus genoeg waren om actie te ondernemen.

Het complex van de Verenigde Naties wordt extra beveiligd met meer en zwaarder bewapende VN-beveiligers. Deze maatregel wordt alleen in zeer uitzonderlijke situaties toegepast.

Abaaoud

Deze week werd daarnaast bekend dat een eerdere poging in Griekenland om Abdelhamid Abaaoud, een van de kopstukken van de aanslagen, gevangen te nemen is mislukt, meldt BBC. De Griekse autoriteiten kwamen Abaaoud al in januari op het spoor, en vermoedden dat hij vanuit Athene een Belgische terreurcel leidde.

Het is de Griekse autoriteiten toen echter niet gelukt om Abaaoud te arresteren. Abaooud kwam om bij een antiterreuractie in de Franse voorstad Saint-Denis, bij Parijs.

De Franse inlichtingendiensten noemden hem ‘het grote brein’ achter de aanslagen van 13 november, en verdachten hem ook van betrokkenheid bij een verijdelde terreuractie in Verviers en de mislukte aanslag in de Thalys. Ook de Franse inlichtingendiensten waren al langer naar hem op zoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.