buitenland

Zoon van Erdogan: ‘Assad verdient aan IS-oliehandel’

Door Elif Isitman - 08 december 2015

De zoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent de aantijgingen van de Russen dat hij en zijn familie te maken hebben met de illegale handel in olie met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Russen beschuldigden de familie Erdogan er vorige week van winst op te strijken uit de oliehandel vanuit IS-gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak.

Niet waar, beweert Bilal Erdogan (34), de jongste zoon van de Turkse president. ‘We bouwen kantoren in Istanbul. We doen helemaal geen zaken bij de Middellandse Zee, noch in Syrië, noch in Irak,’ zegt Erdogan dinsdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Tankwagens

De Russische beschuldigingen waren vooral op Bilal, die sinds begin dit jaar met zijn vrouw in de Italiaanse stad Modena woont, en zijn bedrijf gericht. Het Russische ministerie van Defensie presenteerde vorige week ‘bewijs’ voor de Turkse oliehandel met IS.

Op een besloten bijeenkomst liet de Russisch onderminister van Defensie Anatoli Antonov satellietbeelden zien van Turkse tankwagens die olie inladen in IS-gebieden in Syrië en Irak. Vervolgens zou te zien zijn hoe de wagens Turkije weer binnenrijden en eindigen in de Turkse plaats Batman, een gebied dat bekendstaat om de productie van olie.

‘ISIS is een vijand van mijn land en een schande voor mijn religie. Zij vertegenwoordigen de islam niet en ik beschouw ze niet als moslims,’ zei Erdogans zoon.

Broer

Bilal Erdogan heeft aandelen in een verschillende maritieme bedrijven. Zijn bedrijf heeft toegang tot een aantal olietankers, maar hij ontkent betrokken te zijn bij operationele activiteiten. Het bedrijf zou wel verantwoordelijk zijn voor de bouw van een aantal ‘riviertanks’ voor een Russische cliënt.

Bilal neemt het ook op voor zijn broer Burak: ‘Hij heeft een vrachtschip, maar die kun je niet gebruiken als tanker,’ aldus Bilal.

In plaats daarvan voegt de zoon van Erdogan nog een element toe aan het pingpongspel van beschuldigingen over de handel in olie. Hij wijst naar de Syrische president Bashar al-Assad, een gezworen vijand van de regering van zijn vader: ‘Als je de olie van IS volgt, dan vind je Assad’.

‘Onaangenaam’

De Russische regering van Vladimir Poetin ligt met Erdogan in de clinch, sinds het Turkse leger twee weken geleden een Russische SU-24 neerhaalde bij de grens met Syrië. Rusland eist excuses, en Turkije houdt vol dat het een legitieme actie was omdat het vliegtuig vanuit Syrië het Turkse luchtruim zou zijn binnengevlogen.

Poetin beschuldigde de Turken ervan het gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald om hun oliebelangen, en dan met name die van Bilal, in het IS-gebied te beschermen. ‘Wat er met de Russische jet is gebeurd was onaangenaam, maar we moeten ons richten op de echte problemen: IS en de toekomst van Syrië,’ zegt Bilal Erdogan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.