buitenland

Zwicht Griekenland voor druk? 400 Frontex-agenten naar grens

Door Elif Isitman - 03 december 2015

Griekenland stemt in met het voorstel om personeel van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex versterking te laten bieden. Ongeveer 400 Frontex-officieren zullen in Griekenland helpen bij het registreren van migranten en het nemen van hun vingerafdrukken.

Dat zal gebeuren bij de Grieks-Macedonische grens, meldt Frontex donderdag op haar website. ‘Migranten aan de noordelijke grens van Griekenland worden gecontroleerd en degenen die zich niet goed kunnen identificeren worden geregistreerd, zegt Frontex-directeur Fabrice Leggeri over de nieuwe overeenkomst.

Ophoping

Migranten hopen zich op bij de grens met Macedonië, waardoor er regelmatig opstootjes ontstaan. Migranten eisen doorgelaten te worden om hun reis naar Noord-Europa te vervolgen maar worden bij de grens tegengehouden. Het gaat hierbij voornamelijk om Marokkaanse, Algerijnse en Pakistaanse migranten. Het Macedonische leger is dan ook begonnen met de bouw van een hek op de grens met Griekenland.

Het versterken van de Griekse grenzen met hulp van 400 Frontex-officieren werd al twee maanden geleden afgesproken, maar kwam door weerstand van de Grieken niet van de grond. Frontex helpt de Grieken al met 195 functionarissen op de eilanden waar de meeste migranten vanuit Turkije aankomen. Het Frontex-personeel kon echter niet zelfstandig handelen, omdat de Griekse wet voorschrijft dat een Griek de leiding moet hebben over grensbewaking.

Drukmiddel

Op Europees niveau werd eerder op donderdag al een pressiemiddel ingezet om de Grieken te ‘motiveren’ hulp aan te nemen. Zo zouden verschillende ministers van Binnenlandse Zaken het plan hebben gevat om paspoortvrije reizen in de Schengenzone tijdelijk buiten werking te stellen.

Ook werd er woensdag gedreigd dat als de Grieken binnen twee weken hun grensbewaking niet drastisch verbeteren, ze mogelijk de Schengenzone uit kunnen worden gezet. Dit politieke drukmiddel lijkt dus al enigszins te werken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.