buitenland

Aantal aangiften seksueel geweld in Keulen stijgt fors

Door Elif Isitman - 11 januari 2016

Het aantal aangiften naar aanleiding van de gebeurtenissen op Oudejaarsnacht in Keulen is afgelopen weekend fors toegenomen. Het aantal aangiften is inmiddels de 500 gepasseerd.

En dat aantal blijft stijgen, schrijft Die Welt. Vrijdag stond het aantal aangiften nog op 121 en op zaterdag steeg het naar 379. Inmiddels hebben 516 slachtoffers aanklachten ingediend.

Mankracht

In ongeveer 40 procent van de gevallen gaat het om gevallen van seksueel geweld. De Duitse politie heeft een speciaal onderzoeksteam dat de voorvallen van Oudejaarsnacht onderzoekt, maar heeft aangegeven dat een deel van de aanklachten naar andere afdelingen wordt overgedragen. Het team heeft niet genoeg mankracht om alle aanklachten in behandeling te nemen.

Ook zou de politie in Keulen zaterdagnacht een 19-jarige man hebben gearresteerd in verband met de massa-aanrandingen. De man, een Marokkaan, zou al sinds 2013 in beeld zijn van de politie in verband met verschillende delicten.

Vrijdagmiddag had de politie 32 verdachten geïdentificeerd. Het ging om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, drie Duitsers, een Amerikaan en een Serviër. Achttien van hen zouden als asielzoeker naar Duitsland zijn gekomen.

Represaille

Ondertussen werden zondag zeven buitenlanders aangevallen in Keulen, mogelijk als represaille voor de massa-aanrandingen tijdens Oud en Nieuw. Twee van de slachtoffers werden opgenomen in het ziekenhuis, maar konden later weer vertrekken.

De slachtoffers werden zondagavond belaagd door groepen mensen. Zes Pakistanen werden aan het begin van de avond aangevallen door een groep van zo’n twintig man. Later werd ook een Syriër aangevallen door ongeveer tien mensen. De politie controleerde daarna zo’n honderd mensen, maar vond de daders niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.