buitenland

‘Aanvaller politiebureau Parijs was asielzoeker in Duitsland’

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2016

De man die afgelopen week met een slagersmes een politiebureau in Parijs binnenviel, had asiel aangevraagd in Duitsland. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Recklinghausen dat zaterdag door de politie is doorzocht.

Dat hebben Duitse veiligheidsdiensten ontdekt, meldt de krant Die Welt.

IS-vlag

Eerder werd bekend dat de man een Duitse sim-kaart in zijn telefoon had. Nu blijkt dat de man ook in Duitsland woonde en hier asiel had aangevraagd. De man verbleef in een asielzoekerscentrum in Recklinghausen, nabij Dortmund.

Hier zou hij reeds in september een vlag van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op een muur hebben geschilderd. De Duitse politie doorzocht de asielopvang zaterdag, maar hier werd geen bewijs voor mogelijke nieuwe aanvallen gevonden.

Verdacht

Volgens Spiegel Online poseerde de man ook een keer met een IS-vlag in het asielzoekerscentrum. De asielzoeker werd vervolgens als verdacht aangemerkt en in de gaten gehouden, maar hij verdween in december opeens spoorloos.

De man had zich in Duitsland laten registreren onder vier aliassen met verschillende nationaliteiten. Onder de naam Walid Salihi vroeg hij asiel aan in Duitsland.

Ouders melden zich

Op het Tunesische radiostation Sabra FM zei een echtpaar de ouders te zijn van Salihi. Zij bevestigden dat hun zoon onlangs naar Duitsland is gereisd. Hun zoon had hen vanuit Duitsland gevraagd een uittreksel uit het geboorteregister op te sturen. De moeder had hem gevraagd weer terug naar huis te komen. Ze moest een operatie ondergaan en wilde haar zoon graag zien.

De ouders geloven niet dat hun zoon geradicaliseerd zou zijn. ‘Hij heeft niets gedaan,’ zei de moeder die de Franse politie ervan beschuldigt haar zoon zonder reden te hebben gedood. Ook de vader zei dat zijn zoon geen extremistische opvattingen had.

Zelfverdediging

Volgens het onderzoek van de Franse aanklager doodde de politie de man uit zelfverdediging. Salihi stormde op het politiebureau af met een slagersmes en verwondde twee agenten. De politiemannen sommeerden de man meerdere malen te stoppen, maar kregen geen gehoor.

Zelfs toen de man al één keer was geraakt door een politiekogel zette hij zijn aanval door. Om verdere slachtoffers te voorkomen, schoot de politie de man dood. De bomgordel die de man droeg, bleek na onderzoek nep te zijn.

De politie in Parijs was afgelopen donderdag extra alert op aanslagen. Precies een jaar eerder werd de Franse hoofdstad getroffen door aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.