buitenland

Amerikaanse luchtaanval verwoest ‘IS-bank’ in centrum van Mosul

Door Elif Isitman - 12 januari 2016

De Verenigde Staten hebben zondag een ‘ongebruikelijke’ luchtaanval uitgevoerd op stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul. Hierbij is een bank van IS verwoest met ‘miljoenen’.

Om hoeveel geld het precies gaat is niet duidelijk, maar een Amerikaanse defensieambtenaar sprak van het equivalent aan ‘miljoenen’ dollars in de IS-valuta, meldt CNN.

Financieel

Het gebouw in het centrum van de stad, waar het geld werd bewaard, was al langer een doelwit van de Amerikanen. IS gebruikte het geld om troepen hun salaris te betalen en om hun terreuroperaties mee te faciliteren.

De Amerikanen zouden meer soortgelijke doelwitten willen bombarderen, om IS financieel te raken. Zoals eerder bekend werd, is de terreurbeweging de rijkste ter wereld en haalt de beweging zijn geld voornamelijk uit olie en het innemen van bezittingen van lokale bewoners. Naast banken, staan ook olievelden op de Amerikaanse lijst van doelwitten.

De luchtaanval vergde veel voorbereiding, omdat de bank zich middenin een civiel gebied bevindt, en dus was er een groot risico op burgerdoden. De Amerikanen zouden bereid zijn geweest om 50 burgerdoden te riskeren voor dit bombardement.

Zonsopgang

Amerikaanse drones hielden het gebied al enkele dagen nauwlettend in de gaten, om vast te stellen op welk tijdstip er zo min mogelijk burgers in het gebied zouden zijn. Omdat er overdag veel burgers werden gesignaleerd, en IS-medewerkers voornamelijk ’s nachts actief waren, kozen de Amerikanen zondag voor een aanval tijdens zonsopgang.

Het is niet bekend hoeveel burgers er zijn gesneuveld bij de aanval, maar initiële schattingen wijzen op ongeveer vijf tot zeven mensen. Amerika heeft in de afgelopen weken al aangegeven meer burgerdoden te willen riskeren, om belangrijke IS-doelen te kunnen raken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.