buitenland

Amerikaanse scepsis over waterstofbom van Noord-Korea

Door Elif Isitman - 06 januari 2016

Noord-Korea beweert met succes een waterstofbom te hebben getest. Het zou een sterke ontwikkeling van het nucleaire programma van het autoritaire regime betekenen.

De claims worden in andere landen echter met scepsis ontvangen, schrijft persbureau Reuters. Zo zouden verschillende internationale experts en de Amerikaanse twijfelen aan de echtheid van de Noord-Koreaanse beweringen.

Schrik

Het zou de vierde keer zijn geweest dat Noord-Korea een nucleair wapen heeft getest, tot grote schrik van buurlanden Zuid-Korea en Japan. De vermeende test was aanleiding voor een spoedberaad van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York op woensdag.

Een nucleaire test werd langer verwacht, maar het feit dat het hier om een waterstofbom – een vele malen krachtiger wapen dan een atoombom – ging, kwam als een verrassing. Nu zegt het Witte Huis echter dat Noord-Korea waarschijnlijk geen waterstofbom heeft getest.

De explosie van Noord-Korea ontlokte een aardbeving. Een Amerikaans instituut voor geologie heeft daar metingen naar verricht. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis was de meting ‘niet in lijn met de claim van het Noord-Koreaanse regime’. Ook de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten twijfelen nu aan de echtheid van de beweringen.

‘Normale’ atoombommen splitsen atomen van zwaardere elementen, zoals uranium en plutonium, waarbij slechts een stadium wordt doorlopen. Bij waterstofbommen, is er sprake van nog een tweede stadium, waarbij veel meer energie wordt vrijgegeven.

Volgens de Zuid-Koreanen ditmaal niemand op de hoogte gesteld van de nucleaire test. Bij voorgaande tests, bracht Noord-Korea de landen China, Rusland en de Verenigde Staten op de hoogte.

Kernkoppen

Noord-Korea meldde verder ook te vorderen in de ontwikkeling van nucleaire kernkoppen, waarmee mogelijk de Verenigde Staten en zijn Aziatische bondgenoten bedreigd zouden kunnen worden. Of er de afgelopen dagen een waterstofbom is getest, blijft echter nog de vraag.

Desalniettemin heeft de VN-Veiligheidsraad besloten nieuwe maatregelen in te stellen tegen Noord-Korea, mogelijk met uitbreiding van VN-sancties tegen Pyongyang tot gevolg. Het Noord-Koreaanse regime is al sinds 2006 het onderwerp van VN-sancties, toen het voor het eerst een atoomwapen testte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.