#American Dreamers

Amerikaanse verkiezingen: Trump en Sanders aan kop bij peiling Iowa

Door Thomas Borst - 22 januari 2016

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en zijn Republikeinse collega Donald Trump kunnen de voorverkiezingen met vertrouwen tegemoetzien. Trump en Sanders hebben een flinke voorsprong op hun concurrenten in Iowa, de eerste plaats waar de voorverkiezingen worden gehouden.

Trump gaat met 37 procent aan de leiding in Iowa, gevolgd door Ted Cruz met 26 procent. Dat blijkt uit een opiniepeiling van CNN. Bij de Democraten is Bernie Sanders de grote favoriet. Hij heeft populariteit ingewonnen ten opzichte van Hillary Clinton: 51 procent tegen 43 procent.

Klap

De uitslag van de peilingen moet hard aankomen bij Clinton. Ze ging lange tijd aan kop in Iowa, tot Sanders zijn inhaalslag inzette. De twee concurrenten kwamen de laatste weken steeds dichter bij elkaar in de peilingen en Sanders lijkt de nek-aan-nek race te gaan winnen.

Sanders is niet alleen in Iowa populair; ook in New Hampshire heeft de socialist een flinke voorsprong op Clinton (60 procent om 33 procent). De voorverkiezingen starten op 1 februari in Iowa. New Hampshire is acht dagen later de tweede plaats van de voorverkiezingen.

Vertrouwen

Vastgoedmagnaat Trump is zeer tevreden over de uitslagen van de CNN-peiling. Zijn grootste concurrent Cruz verloor de laatste weken vertrouwen in Iowa. Trump nam de koppositie half december over van Cruz, die daarna steeds verder wegzakte.

Een aantal prominente Republikeinen zegt Trump te steunen, terwijl hij eerder fel werd bekritiseerd in de Republikeinse partijtop. De controversiële uitspraken van de ondernemer uit New York over immigratie en religie zouden grote groepen kiezers afschrikken.

Toch zien ze liever Trump dan Cruz. De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole zei donderdag tegen The New York Times dat niemand in het Congres zou kunnen samenwerken de Senator uit Texas. Als Cruz de verkiezingsstrijd aan zou gaan voor de Republikeinen, zou dat leiden tot een ‘catastrofaal verlies’, denkt Dole.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.