buitenland

Aspirant-aanslagpleger Parijs was 20-jarige Marokkaan

Door Elif Isitman - 07 januari 2016

De man die donderdag door de politie in Parijs werd neergeschoten omdat hij een aanslag wilde plegen op een politiebureau, is een twintigjarige Marokkaan. De man, Ali Sallah, werd in Casablanca geboren en is geïdentificeerd door vingerafdrukken.

Dat meldt de Franse nieuwszender BFMTV donderdag. Sallah werd in 2013 gearresteerd, waardoor zijn vingerafdrukken in het registratiesysteem van de politie stonden.

Neppe bomgordel

Sallah wilde op een bureau in het achttiende arrondissement van Parijs, vlakbij Montmartre en niet ver van Gare du Nord, een aanslag plegen, precies een jaar na de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Bij die aanslag door moslimterroristen werden twaalf mensen, inclusief acht werknemers van het blad, gedood.

Sallah werd donderdag voor de deur van het politiebureau doodgeschoten. Bij het betreden van het gebouw riep hij de inmiddels welbekende woorden ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot). Hij droeg tevens een bomgordel, maar die bleek na nader onderzoek nep te zijn.

Arabische verklaring

Een robot controleerde de terrorist op de stoep op explosieven. Later bleek de dader ook nog een papiertje bij zich te hebben met het logo van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook droeg hij een Arabische verklaring bij zich waarin IS de aanslag claimt.

De Franse politie heeft vaker geleden onder aanslagen. Bij de aanslag op Charlie Hebdo werden twee politieagenten vermoord, onder wie de lijfwacht van hoofdredacteur Charb. Een dag na de aanslag schoot een andere terrorist een vrouwelijke politieagent dood in de voorstad Montrouge.

De Franse president François Hollande hield kort voor de verijdelde aanslag een toespraak ter ere van de herdenking van de aanslagen een jaar eerder. Hij sprak op het hoofdbureau van de politie. De politie in de Franse hoofdstad is een jaar na Charlie extra alert op aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.