buitenland

Autoriteiten geven feiten Keulen vrij: ‘We hebben niets te verbergen’

Door Servaas van der Laan - 21 januari 2016

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft donderdag alle feiten en cijfers van de jaarwisseling in de stad Keulen vrijgegeven. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken heeft de deelstaat ‘niets te verbergen’.

De laatste cijfers rond de jaarwisseling op het stationsplein van Keulen liggen op tafel:

  • 1.049 slachtoffers (80 procent vrouw)
  • 821 gepleegde delicten
  • 359 gepleegde seksuele delicten, in 207 gevallen gelijktijdig diefstal
  • 30 verdachten, allen Noord-Afrikaans, 15 van hen zijn asielzoekers, 2 van hen zijn minderjarigen zonder begeleiding.

Noord-Afrikaanse mannen

Geen van alle verdachten woont in Keulen. De helft woont in andere plaatsen in Noordrijn-Westfalen, de andere helft heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De verdachten zijn allen mannen van 16 tot 32 jaar oud. Er zijn 13 Marokkanen en 12 personen uit Algerije. Opvallend is dat slechts één van de verdachten voorkwam in de database van de politie waarin ruim 17.000 Noord-Afrikaanse delinquenten staan.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Ralf Jäger, overhandigde de media een omvangrijk dossier met alle cijfers, data en bevindingen over de veelbesproken jaarwisseling in Keulen. Hij wil daarmee alle speculaties uit de weg gaan. ‘Dit ministerie heeft niets te verbergen,’ zei hij.

Verder staat in het dossier dat de autoriteiten niet langer denken dat het om een grote gecoördineerde actie gaat. De politie vermoedt dat het om acties gaat van verschillende daders en dadergroepjes uit verschillende delen van de deelstaat. Volgens het ministerie hebben zich ‘groepsdynamische processen’ voorgedaan.

Een Marokkaanse jongen omschreef bij de publieke omroep WDR hoe hij samen met 70 tot 80 anderen op het stationsplein was gaan staan. Omdat zij luid Arabisch met elkaar spraken, kwamen er steeds meer groepen Arabieren op het plein staan. Vervolgens maakten sommigen van de groepschaos gebruik door mensen te beroven, anderen richtten hun vizier op de vrouwen.

Hoogtepunt

Uit de data van het ministerie blijkt dat de meeste misdrijven tussen 23.00 uur en 1.30 zijn gepleegd. Toch werden de eerste aanrandingen en berovingen al om 20.30 gemeld. Tussen 23.00 en 23.30 uur kwam het seksuele geweld tot een eerste hoogtepunt. In een half uur tijd werden maar liefst 52 vrouwen aangerand. De politie besloot het plein te ontruimen, maar de misdaden gingen door. Tussen 0.30 en 1.00 werden 78 vrouwen slachtoffer van seksueel geweld en werden 91 personen beroofd.

Ging het om seksueel geweld met een beroving als bijvangst of andersom? Volgens het rapport verschilt dat per persoon. De ene dader was alleen op beroving uit, de ander had puur seksuele intenties. Anderen combineerden beide misdrijven.

Verdachten

De 40 mannen die eerder werden vastgezet, zijn allen weer vrij. Wel zijn, waarschijnlijk gestolen, mobiele telefoons en laptops in beslag genomen. De politie heeft de afgelopen dagen nieuwe huiszoekingen uitgevoerd, maar er zijn geen nieuwe verdachten opgepakt.

Tot slot meldt het document dat de politie in Keulen sinds 11 januari 160 extra agenten heeft ingezet om de orde in de stad te handhaven. De agenten zijn geïnstrueerd om op te treden tegen overvallen en seksueel geweld en tegelijkertijd alert te zijn op ‘hooligans’, ‘uitsmijters’ en ‘hardrockers’ die wraak willen nemen op Noord-Afrikanen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.