buitenland

Balkanroute wordt afgesneden: Macedonië sluit de grens

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2016

Het lijkt erop dat Macedonië de grens met Griekenland definitief heeft afgesloten voor irreguliere migranten. Daarmee wordt de huidige ‘Balkanroute’ voor migranten geblokkeerd.

Woensdagmiddag is de grens tussen Griekenland en Macedonië tot nadere orde gesloten. Dat bevestigt de grenspost in het Griekse Idomeni aan Der Spiegel.

Tegengehouden

Bij de betreffende grensovergang werden 2.400 migranten tegengehouden. De helft bevindt zich nu in een tijdelijk opvangkamp. De andere helft wacht bij een tankstation.

Eerder sloot Macedonië de grens al af voor economische migranten. Dat wil zeggen: wie niet uit Syrië, Irak of Afghanistan zei te komen, mocht niet doorreizen. In de praktijk betekende dit dat de meeste migranten, met of zonder paspoort, gewoon door konden reizen.

Kettingreactie

Dat Macedonië nu geen migranten meer laat doorreizen is een gevolg op de beslissing van Servië om geen migranten meer binnen te laten. Daarmee is de kettingreactie nu bijna voltooid.

Eerder nam Kroatië een vergelijkbare regel, omdat Slovenië maar een beperkt aantal migranten toeliet. Dit land deed dat weer omdat ook Oostenrijk een hek aan de grens had gebouwd.

Sloveens plan

Macedonië liet woensdag weten dat het de huidige situatie meer dan zat is. Het land wil veel meer steun van de EU bij het bestrijden van de migratiecrisis. Macedonië is het eerste land waar de illegale migranten aankomen nadat ze per boot naar Griekenland zijn afgereisd.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken zei woensdag tegen Balkan Insight dat Europa het ‘Sloveense plan’ moet volgen. In dit plan wordt Macedonië en niet Griekenland aangewezen als eerste buitengrens van de EU. Een ietwat vreemde constructie aangezien Macedonië geen lid is van de EU.

Beste optie

Maar aangezien deze grens beter te controleren is dan de Turks-Griekse zou ook in Brussel instemmend op het plan zijn gereageerd. Volgens Politico zou zelfs voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker iets in het plan zien.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat de duizenden migranten die per boot in Griekenland arriveren daar zullen blijven, of andere wegen naar welvarender delen van Europa zullen opzoeken. Vanuit Griekenland zou de route Albanië-Montenegro-Kroatië bijvoorbeeld een volgende optie zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.