buitenland

België wil ‘Keulen’ voorkomen met cursus vrouwen respecteren

Door Emile Kossen - 07 januari 2016

In Noorwegen gebeurt het al, België start er na de massa-aanranding in Keulen mee: verplichte cursussen voor asielzoekers waarin wordt uitgelegd hoe in de Westerse wereld met vrouwen wordt omgegaan.

Dat vertelt de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken donderdag tegen de Belgische krant De Standaard. De cursus, gegeven door de Belgische variant van het COA, moet incidenten zoals die met de jaarwisseling in Keulen voorkomen. Daar werden meer dan honderd vrouwen door een groep van duizend Noord-Afrikaanse mannen betast, aangerand en bestolen.

Jonge mannen

Francken zegt dat België al langer te kampen heeft met een grote toestroom van alleenstaande jonge mannen. ‘Hun normen- en waardenpatroon is helemaal anders.’ Volgens Francken zijn er nu ‘bijna dagelijks’ vechtpartijen in Belgische asielzoekerscentra, vooral tussen Irakezen en Afghanen.

De verplichte cursus moet de rol van mannen en vrouwen in de Belgische samenleving verduidelijken. ‘Het gaat om het feit dat het normaal is dat mannen en vrouwen absoluut gelijk zijn, dat vrouwen gaan werken, dat ze mogen stemmen, dus dat een vrouw iemand is die met respect behandeld wordt en geen slet of hoer is,’ aldus Francken.

Hij vervolgt: ‘Die debatten hebben wij 50, 60 jaar geleden gevoerd en gaan we niet nog eens voeren, daar wordt geen millimeter aan toegegeven.’

Naar Noors voorbeeld

De cursus wordt al gegeven in sommige opvanglocaties, maar zal in het vervolg in alle asielzoekerscentra op het programma staan. Noorwegen wordt als voorbeeld genomen, zegt Francken. Daar worden lessen in vrouwvriendelijkheid al veel langer gegeven.

In Nederland kunnen asielzoekers tijdens hun aanvraag ook trainingen volgen bij het COA. Daarin wordt uitgelegd hoe het leven in Nederland in elkaar steekt, van het onderwijssysteem tot de Nederlandse gezondheidszorg. Ook de ‘positie van de vrouw’ wordt in die vrijwillige trainingen belicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.