buitenland

Bizarre wending Keulen: agenten vertellen ander verhaal

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2016

Politieagenten die betrokken waren bij de misstanden op het stationsplein van Keulen tijdens de jaarwisseling zijn het zat dat er continu een onjuist beeld wordt gegeven van de avond. Ze zeggen de daders wel degelijk te hebben geïdentificeerd. Het ging bovendien niet om Noord-Afrikanen, maar om Syriërs.

De jaarwisseling in Keulen dreigt uit te lopen op een regelrechte ramp voor politiebestuurders en politici in de Duitse stad.

Leugens

Volgens betrokken politieagenten klopt er niet veel van het verhaal dat tot nu toe via officiële kanalen naar buiten is gebracht over de gebeurtenissen in Keulen tijdens Oudjaar.

Uit frustratie over de kritiek die zij nu over zich heen krijgen, besloot een aantal de mond open te doen tegen de Duitse krant Die Welt. De getuigenissen van de agenten vertellen inderdaad een heel ander verhaal over de veelbesproken avond.

100 verdachten

Volgens de agenten hebben ze zo’n honderd verdachten staande gehouden en een deel daarvan meegenomen naar het bureau. Dat de politie dus niet zou weten wie de daders zijn, doen de agenten af als onzin.

Ook vinden de agenten het vreemd dat naar buiten is gebracht dat het Noord-Afrikanen zouden zijn. ‘Slechts bij een kleine minderheid ging het om Noord-Afrikanen, het overgrote deel van de verdachten kwam uit Syrië,’ zegt een agent tegen de krant.

Syrische vluchtelingen

De agenten zeggen dat het inderdaad bekend is dat Noord-Afrikaanse bendes in en rond het station misdrijven plegen. Maar zij zouden slechts ten dele betrokken zijn geweest bij de misstanden.

‘De meesten van hen waren pas gearriveerde asielzoekers. Ze lieten documenten zien die bij asielzoekerscentra worden verstrekt,’ melden de betrokken agenten.

Seksueel amusement

Een ander punt dat volgens de agenten niet klopt is dat het de daders vooral om het bestelen van hun slachtoffers zou gaan. Het betasten van vrouwen zou slechts bijzaak, of hulpmiddel bij de diefstal zijn geweest.

‘In werkelijkheid was het precies andersom,’ zegt één van de agenten. ‘Het ging de meeste Arabische daders om seksuele misdrijven of, vanuit hun kant bezien, om seksueel amusement. De groepen mannen cirkelden om een vrouwelijk slachtoffer heen, sloten haar op in de kring en vergrepen zich aan haar’.

Agenten voelen zich daders

De getuigenissen van de agenten staan vrijwel haaks op de officiële woorden van politiechef Wolfgang Albers over de zaak en op het uitgelekte politierapport dat donderdag in Bild en Der Spiegel stond.

Desgevraagd zegt de woordvoerder van de politievakbond Arnold Plickert dat hij begrijpt dat de agenten nu anoniem uit de school klappen. ‘Ik kan heel goed begrijpen dat collega’s nu anoniem informatie naar buiten brengen. Ze willen de wijdverbreide onjuist informatie uit de wereld helpen en zich verdedigen. Veel agenten hebben mij gezegd dat zij het gevoel hebben dat zíj als daders worden aangekeken.’

Plickert onderstreept dat het absolute onzin is dat de politie niemand heeft gearresteerd en in hechtenis heeft genomen. Volgens de politieman zijn er zeker 80 gevallen bekend van persoonscontroles en arrestaties. Dat er vluchtelingen onder de daders zaten, staat voor hem ook vast.

Bizarre wending

Door de verklaringen van de politieagenten neemt het verhaal over Oud en Nieuw in Keulen een bizarre wending. Op nieuwjaarsdag meldde de politie nog dat de avond ‘vredig’ en ‘uitgelaten’ was verlopen.

Vervolgens bleken er talrijke aanrandingen en diefstallen te zijn gepleegd door verdachten met een Noord-Afrikaans uiterlijk, maar kon door de chaos niemand worden geïdentificeerd. Nu blijkt dat politieagenten zo’n honderd verdachten hebben geïdentificeerd en bleek het niet om Noord-Afrikanen te gaan, maar om recent aangekomen Syrische asielzoekers. De politietop in Keulen heeft nog niet op het verhaal van de agenten gereageerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.