buitenland

Brits debat over verbod Trump: ‘Maak van hem geen martelaar’

Door Tom Reijner - 18 januari 2016

Mag Donald Trump nog het Verenigd Koninkrijk in, of niet? Over die vraag boog het Britse parlement zich maandag gedurende drie uur.

Dat gebeurde nadat een petitie door meer dan 570.000 mensen werd ondertekend, waardoor de kwestie op de parlementaire agenda terechtkwam.

Moslims

Echt veel zoden aan de dijk zet dit debat overigens niet, aangezien de parlementariërs niet over een eventueel verbod kunnen beslissen. Het uiteindelijke besluit ligt bij Theresa May, de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Aanleiding voor de handtekeningenactie was onder meer Trumps oproep voorlopig geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten. Ook uitlatingen over Mexicanen, vrouwen en homo’s zetten kwaad bloed. De Britse premier David Cameron was fel in zijn veroordeling – ‘dom’ en ‘onjuist’, maar wil Trump wel toelaten.

Clown

Donald Trump, de veelbesproken en niet onomstreden presidentskandidaat voor de Republikeinen, maakte in elk geval de tongriemen los tijdens het debat.

Een aantal parlementsleden bestempelde zijn opmerkingen over moslims als ‘gek’ en ‘beledigend’, en de Amerikaan is een ‘hansworst’, een ‘clown’, een ‘demagoog’. Maar is dat alles ook een verbod waard?

Nee, vond bijvoorbeeld Paul Flynn (Labour). Hoewel de uitspraken van Trump ‘extreem gevaarlijk’ zijn, is de beste optie hem ‘geen martelaarschap’ te verlenen. ‘Ik denk dat we al in de fout zijn gegaan door hem zoveel aandacht te geven,’ aldus Flynn.

‘Religieuze harmonie’

Anderen sloten zich daarbij aan. Trump moet Groot-Brittannië gewoon kunnen bezoeken. Zij standpunten kunnen immers worden bestreden, is het argument. Bovendien zou een verbod hem meer publiciteit geven en het is niet aan Groot-Brittannië zich in te laten met Amerikaanse zaken, vonden andere leden van het Lagerhuis.

Tasmina Ahmed-Sheikh, lid van de Scottish National Party, sprak zich wel uit voor een ban, op grond van ‘religieuze harmonie’. En Trump zelf? Werd hij ook maar enigszins warm of koud van het debat? Nee. De Republikeinse presidentskandidaat sprak over het debat als ‘een absurde tijdverspilling’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.