buitenland

Britse minister: ‘Rusland gooit expres bommen op burgers in Syrië’

Door Elif Isitman - 15 januari 2016

Rusland heeft met bombardementen op scholen en ziekenhuizen in Syrië het internationaal humanitair recht geschonden. Het land moet daarvoor bestraft worden.

Dat zegt althans de Britse minister van Buitenlandse Philip Hammond vrijdag, meldt The Telegraph. Hammond beschuldigt de Russen ervan ‘expres’ scholen en ziekenhuizen een tweede keer te hebben gebombardeerd.

Opzet

Rusland zou daarmee met opzet reddingswerkers hebben willen doden, door gevechtsvliegtuigen een tweede keer bommen te laten vallen op scholen en ziekenhuizen. De Russen zouden hebben geweten dat er reddingswerkers aanwezig waren om gewonden van de eerste aanval te behandelen.

‘Als je voor een tweede maal teruggaat, dan weet je wat je doet,’ zei Hammond tijdens een werkbezoek aan Turkije. De minister verdenkt de Russen ervan het op burgers gemunt te hebben. ‘Het bewijs is er,’ aldus Hammond. Rusland wil met de luchtaanvallen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen.

Interval

Hammond sprak met reddingswerkers die ter plaatse hebben gewerkt. Die beweren dat de tactieken van de Russen op een paar punten verschillen van bombardementen van het regime van Assad.

Allereerst zouden de Russen meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd gebruiken, terwijl Syrië er meestal maar één per aanval inzet. Daarnaast zouden de Russen aanvallen uitvoeren met een interval van 15-20 minuten, met het doel om reddingswerkers te raken. Reddingswerkers zouden daarom zijn gestopt met het markeren van hun voertuigen, omdat ze denken dat de Russen hier juist op af komen.

Hammond staat naar eigen zeggen te popelen om de kwestie te bespreken met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Hij verwacht niet dat de Russen zullen toegeven burgers te bombarderen. ‘Het narratief van de Russen is altijd hetzelfde, en dat is ‘wij hebben het niet gedaan’, zegt Hammond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.