buitenland

Burgemeester: vrouwen, houd mannen op afstand bij carnaval

Door Elif Isitman - 05 januari 2016

Burgemeester Henriëtte Reker van Keulen heeft afspraken gemaakt met politie en justitie om een nieuwe reeks aan massa-aanrandingen tijdens grote vieringen te voorkomen. Onderdeel van de maatregelen is onder meer een gedragscode voor vrouwen en jongemannen ‘uit andere culturen’.

Vrouwen wordt onder meer geadviseerd om ‘op armlengte afstand van vreemde mannen te blijven’. Reker liet tijdens een persconferentie na afloop van het crisisberaad weten dat de gedragscode binnenkort online verschijnt, meldt de lokale krant Kölner Stadt Anzeiger.

Jongemannen

In de gedragscode zou ook zijn opgenomen dat groepen mannen en vrouwen beter niet van elkaar gescheiden kunnen worden, waardoor vrouwen zich veiliger en zelfverzekerder zouden moeten voelen. De maatregelen zijn vooral gericht op het carnaval, dat begin februari in Keulen georganiseerd wordt.

Naast een gedragscode voor vrouwen, wordt er ook een voor jongemannen van buitenlandse afkomst gemaakt. ‘We moeten aan mensen van andere culturen uitleggen hoe we hier carnaval vieren, zodat ze begrijpen dat blij gedrag niet hetzelfde is als seksuele openheid,’ zei Reker.

Veiligheidsconcept

Tijdens het carnaval wordt er meer cameratoezicht en politie ingezet. De agenten zullen zowel zichtbaar als in burger optreden. De camera’s zijn bedoeld voor ‘controle en veiligheid’, en niet per se voor bewijsvoering achteraf.

De politie zou volgens de burgemeester daarnaast werken aan een standaard ‘veiligheidsconcept’ om in te toekomst op dergelijke feesten in te zetten. Tijdens het crisisberaad benadrukte de politie dat ‘vluchtelingen niets met deze zaak te maken hebben’.

‘Het is onaanvaardbaar om Noord-Afrikanen automatisch te verbinden met vluchtelingen. Er is geen aanwijzing dat mensen die asiel zoeken in Keulen de daders waren,’ zei politiecommissaris Wolfgang Albers.

Eerder werd bekend dat het vermoedelijk om een groep allochtonen gaat die al langer in de stad woont, waarvan een deel mogelijk actief zou zijn bij criminele bendes. Zowel in Keulen, als in Hamburg en Stuttgart werden op Oudejaarsavond vrouwen aangerand en beroofd door groepen mannen. Tot nu toe hebben in Keulen negentig vrouwen aangifte gedaan in relatie tot de massa-aanranding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.