buitenland

Cameron: Als Britten het willen, gaan wij uit EU

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2016

Als een meerderheid van Groot-Brittannië in een referendum vóór een ‘Brexit’ zal stemmen, vertrekt het land uit de Europese Unie (EU). Die belofte deed de Britse premier David Cameron zondag.

‘Ik denk niet dat een vertrek uit de EU het beste antwoord is, maar als het Verenigd Koninkrijk voor vertrek zal stemmen dan zal de overheid er alles aan doen om dat te regelen,’ zei Cameron zondag bij de BBC.

Hervorming

Cameron zei te hopen dat in februari een deal wordt gesloten over een hervorming van de EU-regels. Zijn hoop is dan ook dat het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft, maar wel na een hervorming van de strikte EU-regels.

Maar als de Britten in dat referendum, dat eind 2017 wordt verwacht, vóór een ‘Brexit’ zullen stemmen, dan legt Cameron zijn positie niet neer.

Uit recente peilingen blijkt dat een nipte meerderheid van de Britten nu voor een vertrek uit de EU zal stemmen. Zo’n 21 procent van de kiezers twijfelt nog. Zonder de twijfelaars is 54 procent van de Britten voorstander van een Brexit.

Uitzonderingen

Zoals gezegd is Cameron geen voorstander van een Brexit, maar wil hij wel dat voor Groot-Brittannië andere EU-regels gaan gelden. Zo wil hij garanties dat het Verenigd Koninkrijk niet op moet draaien voor de kosten van reddingsacties van noodlijdende landen in de eurozone.

Ook wil hij meer ruimte om voorzieningen en uitkeringen voor migranten te versoberen of af te schaffen. Volgens Cameron is een deal tussen zijn land en de EU ‘dichtbij’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.