buitenland

‘Cameron overweegt duizenden asielkinderen toe te laten’

Door Emile Kossen - 24 januari 2016

Een paar dagen na een rechterlijke uitspraak die Groot-Brittannië verplichtte vier jonge Syrische asielzoekers uit Calais op te nemen, bespreekt de Britse premier David Cameron plannen om duizenden asielkinderen die zonder hun ouders door Europa dwalen naar het land te halen.

Dat melden regeringsbronnen zondag tegen de Britse krant The Guardian. Cameron zou al binnen enkele weken 3.000 minderjarige asielzoekers die zonder ouderlijk toezicht in Europa verblijven, willen opvangen. Zij lopen het grootste risico prooi te worden van mensensmokkelaars, is de gedachte.

Vooral in de tentenkampen rondom het Franse Calais bevinden zich veel asielzoekers die graag naar Groot-Brittannië willen komen. De Britten weigeren stelselmatig om hun asielverzoeken in behandeling te nemen; volgens het verdrag van Dublin moet het eerste EU-land waar migranten zich aanmelden, dat doen. Dat is in dit geval dus Frankrijk.

Rechter

Een rechterlijke uitspraak ging afgelopen week tegen dat verdrag in en verplichtte Groot-Brittannië om vier asielzoekers die verbleven in Calais – die allen familie hebben in Engeland – direct toe te laten. Volgens de rechters zijn de asielzoekers onterecht de dupe van falende Europese wetgeving. Britse media meldden al dat de uitspraak ervoor kan zorgen dat honderden migranten die in Calais vastzitten op eenzelfde manier aanspraak kunnen maken op een plek in het Verenigd Koninkrijk.

Direct na de uitspraak bezocht Labour-leider Jeremy Corbyn een van de tentenkampen in Calais. Samen met een aantal vluchtelingenorganisaties riep Corbyn de Britse premier op om meer asielkinderen te helpen. De omstandigheden in ‘de jungle van Calais’  – waar naar schatting zo’n 5.000 asielzoekers verblijven – worden door vrijwilligers beschreven als een ‘levende hel.’

Het Verenigd Koninkrijk heeft bijna twintig miljoen euro geïnvesteerd in grensbewaking, om ervoor te zorgen dat de migranten in Calais de oversteek naar Groot-Brittannië juist niet kunnen maken. Wel hebben de Britten beloofd 20.000 Syriërs op te nemen die nu in de regio worden opgevangen.

Weinig

Dat zal bij lange niet genoeg zijn om de migratiecrisis op te lossen: alleen al in de eerste paar weken van 2016 kwamen er bijna 40.000 migranten door Griekenland en Macedonië. In de eerste maand van 2015 was dat nog geen tiende van dat aantal. Het overgrote deel van de migranten wil zo snel mogelijk naar West-Europa toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.