buitenland

Cameron vraagt om Duitse steun bij EU-onderhandelingen

Door Thomas Borst - 07 januari 2016

De Britse premier David Cameron vraagt Duitsland om steun bij de hervormingen die hij wil doorvoeren binnen de Europese Unie (EU). Cameron denkt dat de Duitsers een belangrijke rol kunnen spelen om de veranderingen erdoor te krijgen.

Cameron licht zijn hervormingen over de hervormingen van EU donderdag toe in een opiniestuk in de Duitse krant Bild. De premier pleit onder meer voor ‘minder bureaucratische rompslomp’ met minder macht in Brussel. Ook wil hij obstakels die de economische groei van landen in de weg staat aanpakken, zonder daarbij schade aan te richten aan landen die niet tot de EU behoren.

De Britse premier onderstreepte opnieuw dat arbeidsmigranten niet direct recht horen te krijgen op sociale voorzieningen, zonder dat ze iets hebben bijgedragen aan de economie. Hij vindt dat migranten uit EU-landen de eerste vier jaar moeten worden uitgesloten van werkloosheidsuitkeringen.

Duitsland

Cameron denkt dat Duitsland hem kan steunen bij zijn hervormingen. ‘Groot-Brittannië en Duitsland zijn belangrijke bondgenoten voor de welvaart en veiligheid van de EU.’ Hij wees op de gezamenlijke inzet voor de vrije handel en gezonde financiën. ‘We werken op belangrijke terreinen samen.’

Voor het einde van 2017 zal de Britse bevolking zijn stem uitbrengen over de positie van Groot-Brittannië binnen de EU en hoopt Cameron de onderhandelingen te hebben afgerond. Als de Britten tegen het lidmaatschap stemmen, verdwijnt het Verenigd Koninkrijk uit de Unie.

Publieke opinie

Uit een peiling van onderzoeksbureau ORB International blijkt dat de Britten zeer sceptisch zijn over de Britse positie binnen de EU. Zo’n 43 procent van de ondervraagden zegt uit de Unie te willen stappen, terwijl 36 procent wel wil blijven. De overige ondervraagden twijfelen nog.

Desondanks denkt Cameron dat hij en de EU eruit gaan komen in de onderhandelingen. Na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdagavond was hij optimistisch. ‘De onderhandelingen verlopen goed en er is een wil om er uit te komen. We kunnen het tot een goed einde brengen en dan een referendum houden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.