buitenland

Chaotische taferelen bij bestorming parlement Moldavië

Door Tom Reijner - 20 januari 2016

Niet iedereen is even blij met de nieuwe, woensdag geïnstalleerde regering van Moldavië. Een boze menigte bestormde het parlement in de hoofdstad Chisinau.

Dat gebeurde nadat een meerderheid van de parlementariërs haar goedkeuring had gegeven aan de pro-EU-regering van premier Pavel Filip.

Traangas

De Russische zender Russia Today toonde de chaotische taferelen voor het parlementsgebouw. Bij de ingang werd heel wat afgeduwd. De aanwezige oproeppolitie wist de demonstranten maar net buiten het pand te houden door de inzet van onder meer traangas.

Volgens BBC News zijn de betogers daadwerkelijk binnengedrongen. Een aantal demonstranten werd opgepakt. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

De boze Moldaviërs schreeuwden ‘schrap de verkiezingsuitslag!’ en ‘dieven‘ richting de parlementariërs en de nieuwe regering. De afgelopen stembusgang werd geboycot door de socialistische oppositie, die de banden wil aanhalen met Rusland.

Schandaal

Duizenden tegenstanders van de nieuwe regering bleven daarna wel met vlaggen voor het parlement staan. Ze eisen nieuwe verkiezingen. Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, is een van de armste landen van Europa.

Het land is sinds oktober in een diepe politieke crisis verzeild geraakt. De voornaamste oorzaak is een omvangrijk corruptieschandaal, waarbij ongeveer een miljard dollar verdween uit de kas van de drie grootste banken.

Dat betekent een flinke klap voor de Moldavische schatkist, aangezien de verdwenen som goed is voor een achtste van het bruto nationaal inkomen van de voormalige Sovjet-republiek. De perikelen leidden ertoe dat de toenmalige premier Valeriu Strelet het veld moest ruimen. Filip, de nieuwe premier, was minister in het vorige kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.