buitenland

De vier opmerkelijkste acties van dictator Kim Jong-un

Door Lilit Martirosova - 07 januari 2016

Hij is al drie jaar aan de macht in het streng-communistische Noord-Korea, maar zijn verlangen om gezag af te dwingen bij eigen volk en het Westen te provoceren blijft gevaarlijk. Vier van Kim Jong-un’s (32) opmerkelijkste acties op een rij.

Na de dood van Kim Jong-il in 2011 werd zijn zoon Kim Jong-un aangewezen als veelbelovende opvolger. Op dat moment was er nog weinig bekend over de jongste zoon die in Zwitserland gestudeerd had. Al snel kwam naar buiten dat hij redelijk onervaren was en door zijn benoeming één van de jongste staatshoofden ter wereld werd.

Dreigement VS

In maart 2013 dreigde Kim Jong-un Amerika weg te vagen met een nucleaire aanval. Noord-Korea was boos over gezamenlijke militaire oefeningen van buurland Zuid-Korea en de VS. Zulke oefeningen leidden ook in het verleden tot spanningen.

Er werd gewaarschuwd dat het Koreaanse schiereiland ‘een nucleair kruitvat’ was.

Executie oom

Een jaar na zijn aanstelling kwam het gerucht naar buiten dat Kim Jong-un zijn oom en mentor, Jang Song Thaek, al zijn titels had afgenomen. Dat was nog niet het einde van het verhaal: het Noord-Koreaanse staatsbureau KCNA meldde niet veel later dat Jang Song Thaek, lange tijd de één na machtigste figuur in Noord-Korea, was geëxecuteerd omdat hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie, drugsgebruik, gokken, vrouwen versieren en het leiden van een ‘liederlijk en verdorven’ leven.

Kim Jong-un wilde met de executie van Jang Song-thaek zijn onafhankelijkheid laten zien en aantonen dat hij de enige baas is in Noord-Korea.

Hollywoodfilm

De première van de Hollywoodfilm The Interview kon vorig jaar niet doorgaan vanwege dreigementen aan bioscoopzalen door een hackersgroep, die zichzelf Guardians of Peace noemde. 

In de film wordt de Noord-Koreaanse leider belachelijk gemaakt, iets wat niet in goede aarde viel bij het regime. De regering van Noord-Korea liet toen weten de film onacceptabel te vinden en dreigde de makers ‘zwaar te straffen’. Uit angst voor verdere aanslagen werd in Amerika de film grotendeels teruggetrokken.

Nucleair programma

Dat Noord-Korea nucleaire activiteiten onderhoudt mag geen verassing zijn: het communistische land heeft al vanaf de jaren zestig een actief nucleair programma. Het land voerde al eerder kernproeven uit, en de laatste die we aan het rijtje kunnen toevoegen is die van afgelopen woensdag.

Noord-Korea claimde een ondergrondse waterstofbom tot ontploffing te hebben gebracht.  Het nieuws zorgde wereldwijd voor verontwaardiging, omdat een waterstofbom vele malen krachtiger is dan een atoombom.

Verschillende experts zouden twijfelen over de echtheid van de Noord-Koreaanse beweringen. De experts wijzen op de seismische effecten van de explosie. Die lijken veel te veel op voorgaande testen, die alle als ondergrondse atoomproeven werden bevestigd.

Vooralsnog lijkt Jong-Un alleen maar te willen provoceren, maar de onvoorspelbaarheid van de proeven kan een verkeerde reactie uitlokken bij buurlanden als China en vijand nummer één: Zuid-Korea.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.