buitenland

Deense parlement akkoord: kostbaarheden afnemen van migranten

Door Elif Isitman - 26 januari 2016

Het Deense parlement heeft de nieuwe omstreden immigratiewet aangenomen. In de wet staat onder meer dat migranten goederen en geld moeten afstaan om hun verblijf in opvangcentra te bekostigen.

Betalen voor de opvang maakt slechts een deel uit van de bredere maatregelen, die zich erop richten om Denemarken een minder aantrekkelijke bestemming te maken voor migranten. De wetten werden met een ruime meerderheid aangenomen, meldt SkyNews.

Kritiek

Een andere maatregel is het vertragen van gezinshereniging, om te voorkomen dat aantallen migranten daarmee exponentieel toenemen. De periode die asielzoekers moeten afwachten voordat hun familie over mag komen is nu uitgebreid naar drie jaar.

Denemarken kwam de afgelopen weken onder vuur vanwege de wetten. Onder meer de Verenigde Naties en andere mensenrechtenorganisaties bekritiseerden de Denen omdat het internationaal recht ermee geschonden zou worden. Vooral de maatregel waarbij migranten bezittingen en/of geld moeten afstaan, werd flink onder vuur genomen.

Sieraden

Andere landen, waaronder Duitsland, Zwitserland en Nederland, blijken migranten echter al veel langer om een bijdrage te vragen om hun asielopvang te bekostigen. Een woordvoerder van de Deense regering zei al eerder dat de maatregelen ‘verkeerd geïnterpreteerd’ werden.

Zo zou van migranten niet al hun geld of bezittingen worden afgenomen, maar heeft de bijdrage slechts betrekking op asielzoekers met een bepaald vermogen. De regel is gemodelleerd naar de bijstandsmaatstaven voor Deense burgers, hetzelfde geldt in andere Europese landen waar dit soort regels al bestaan.

In Denemarken zullen bezittingen met een waarde van boven de 1.300 euro worden ingenomen, op het moment dat migranten het land binnenkomen. Volgens het Deense parlement worden juwelen, sieraden en andere objecten met sentimentele waarde niet in beslag genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.