buitenland

Donateurs balen van Jeb Bush: 100 miljoen dollar ‘verbrand’

Door Emile Kossen - 28 januari 2016

In de zomer van 2015 vond Jeb Bush het tijd voor een feestje: hij was de grote favoriet om de Republikeinse presidentskandidaat te worden en hij haalde bovendien in recordtijd honderd miljoen dollar aan donaties binnen. Zijn donoren zeggen dat de noodlijdende campagne het geld net zo snel weer heeft ‘verbrand’.

Van de honderd miljoen dollar die de Bush campagne en zijn Super PAC ontvingen, is inderdaad niet veel meer over: ruim 80 miljoen dollar werd uitgegeven aan televisiespotjes, meldt SMG Delta. Dat is veel meer dan alle andere kandidaten spendeerden.

Overdadig

De campagne blijkt ook met andere uitgaven niet bepaald de hand op de knip te houden. De kosten van verblijven in vijfsterrenhotels (tot september al bijna 200.000 dollar), vluchten met privévliegtuigen (1,2 miljoen dollar) en hoge salarissen voor campagnemedewerkers (acht miljoen dollar) lopen in de vele miljoenen.

Uiterlijk zondag moeten alle kandidaten hun financiën over het laatste kwartaal openbaar maken en wordt precies bekend hoeveel er nog over is van de opgehaalde honderd miljoen. Elf grote donoren van Jeb luiden nu al op anonieme basis de noodklok tegen persbureau Reuters. ‘Ze zijn geld aan het verbranden,’ zegt er een. ‘Er is gewoon nul rendement,’ zegt een ander.

Weinig effect

Want wat is precies het resultaat? Nadat vastgoedmagnaat Donald Trump zijn kandidatuur in juli aankondigde, begon de positie van Bush af te brokkelen. Trump zette Bush weg als passieloze politicus, die ‘weinig energie’ zou hebben.

Het etiket bleef plakken, en Bush oogt als een grijze muis die weinig zijn lijkt te hebben in een langdurige campagne tegen onervaren kandidaten. Een paar dagen voor de eerste voorverkiezingen in Iowa krijgt de oud-gouverneur van Florida in landelijke peilingen een schamele 4,8 procent steun. Op grote afstand van onder meer de Texaanse senator Ted Cruz en anti-politicus Trump.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.