buitenland

Drie toeristen gewond bij aanslag op hotel in Egyptische badplaats

Door Elif Isitman - 08 januari 2016

Gewapende mannen hebben vrijdag de ingang van een hotel in de Egyptische badplaats Hurghada beschoten. Twee toeristen raakten daarbij gewond.

De aanvallers kwamen vanaf zee naar het Bella Vista hotel, meldt persbureau Reuters. Ze zouden vlaggen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bij zich hebben gehad.

De politie wist één terrorist te doden en een ander raakte gewond. De gedode terrorist droeg tevens een bomgordel. Twee Oostenrijkers en een Zweed raakten gewond door messteken, ondanks het feit dat de aanvallers ook vuurwapens bij zich hadden. Een van de aanvallers zou een student zijn uit Gizeh, een buitenwijk van hoofdstad Caïro.

Piramides

De daders zouden vanaf zee zijn gekomen, waardoor de aanslag doet denken aan die in de Tunesische badplaats Sousse afgelopen zomer. Ook daarbij waren toeristen het doelwit van moslimextremisten.

Donderdag werden ook al toeristen beschoten in Egypte. IS heeft ook die aanslag opgeëist.

Daarbij werden schoten gelost op Israëlische toeristen voor het Three Pyramids Hotel, vlakbij de piramides van Gizeh. Het ging om Arabische Israëliërs.

Joden

Bij de aanslag in Caïro raakte niemand gewond en een van de daders werd direct opgepakt. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep moslims onlangs op om Joden over de hele wereld aan te vallen.

Egyptische autoriteiten verklaarden echter dat de aanval gericht was op leden van de veiligheidsdiensten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.