buitenland

Duits zwembad verboden terrein voor mannelijke asielzoekers

Door Elif Isitman - 15 januari 2016

In het Duitse plaatsje Bornheim bij Keulen zijn mannelijke asielzoekers verbannen uit het openbare zwembad. Het zwembad zou van vrouwelijke bezoekers klachten hebben ontvangen over seksuele intimidatie door asielzoekers.

Dat meldt onder meer de Duitse krant Die Welt. Vanaf vrijdag is het zwembad verboden terrein voor ‘volwassen, mannelijke asielzoekers’.

Boodschap

Het verbod is een maatregel die direct te maken heeft met de massa-aanrandingen in Keulen. De plaats Bornheim heeft 48.000 inwoners en ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Keulen. Het stadsbestuur geeft vrijdag aan het zwembadverbod in te voeren als ‘duidelijke boodschap’ dat de Duitse culturele normen een ‘rode lijn zijn die niet overschreden mag worden’.

‘Er zijn klachten binnengekomen van seksuele intimidatie en ongewenste versierpogingen in dit zwembad. Het gaat om groepen jongemannen die vrouwen benaderen, waardoor sommige vrouwen ervoor kozen het zwembad te verlaten,’ zegt wethouder Markus Schnapka.

Les

Het is niet duidelijk hoe het zwembadverbod wordt gehandhaafd. Volgens sommige Duitse media worden er vanaf nu identificatiechecks uitgevoerd bij het zwembad. Ook zou in het asielzoekerscentrum in Bornheim nu les worden gegeven over gelijkheid van en respect voor vrouwen.

Ondertussen verloopt de zoektocht naar de daders van de massale aanrandingen in Keulen nog altijd stroef. Terwijl het aantal aangiftes oploopt, heeft de politie tot dusver dertien mannen opgepakt. Alle verdachten komen uit Noord-Afrikaanse landen. Vijf van hen zitten nog vast op verdenking van diefstal. De autoriteiten zijn nog op zoek naar een groot aantal andere daders.

De Keulse politie heeft donderdag het publiek om hulp gevraagd bij de zoektocht en looft daarbij fikse beloningen uit. Tips die naar de daders leiden kunnen 10.000 euro opleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.