buitenland

Duitse politici: daders ‘Keulen’ moeten land worden uitgezet

Door Thomas Borst - 08 januari 2016

De Duitse politiek staat momenteel volledig in het teken van de massa-aanranding in Keulen tijdens de jaarwisseling. Verschillende partijen willen de wetgeving verscherpen op het gebied van veiligheid en asiel, nadat agenten hebben gezegd dat het grootste deel van de aanranders uit Syrië komt.

SPD-leider en vicekanselier Sigmar Gabriel wil dat de Duitse regering ‘sterk reageert’ op de gebeurtenissen in Keulen. ‘We moeten alle mogelijkheden van het internationaal recht onderzoeken om criminele asielzoekers terug te sturen naar hun vaderland,’ zegt hij in gesprek met de Duitse krant Bild.

Donderdagavond zei een aantal politieagenten dat de berichtgeving over het handelen van de politie in Keulen onjuist was. De agenten verklaarden dat ze de daders wel degelijk staande hebben gehouden en geïdentificeerd, terwijl hen eerder een te passieve rol werd verweten. Bovendien zijn de meeste daders volgens de agenten afkomstig uit Syrië en niet uit Noord-Afrika.

Straffen

Gabriel wil de daders hard straffen. ‘We hebben dringend behoefte aan versnelde procedures, de rechtbanken en politie zijn te vaag.’ Hij wil de asielzoekers die zich schuldig hebben gemaakt aan de aanrandingen terugsturen naar het land van herkomst.

Als er landen zijn die weigeren om de asielzoekers terug te nemen, dan wil Gabriel snijden in de ontwikkelingshulp. ‘We zullen ze moeten confronteren met de keuze: of je neemt je verantwoordelijkheid voor de burgers, of we snijden in de ontwikkelingshulp.’

Ook de andere regeringspartij CDU, wil de wetgeving aanpassen zodat criminele vluchtelingen sneller het land uitgezet kunnen worden. Asielzoekers die worden veroordeeld tot een gevangenisstraf, moeten hun recht op asiel direct verliezen.

Veiligheid

De regels voor de openbare veiligheid moeten worden aangescherpt zodat politieagenten en hulpverleners van de brandweer beter beschermd moeten worden bij een nieuw vergrijp. Daarnaast moeten daders bij dergelijke aanvallen langer worden opgesloten volgens de partij, schrijft Frankfurter Allgemeine.

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken pleit voor meer bewaking op openbare plaatsen. ‘We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten zich niet herhalen,’ zei hij tegen Rheinische Post. Om dergelijke incidenten te voorkomen wil hij preventief onderwijs en strengere straffen doorvoeren.

Regeringspartijen CDU en SPD bespreken vrijdag een wetsvoorstel. Daarin staat onder meer dat de drempel voor de uitzetting van asielzoekers omlaag moet en er meer bewakingscamera’s op openbare plekken moeten komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.