buitenland

Duitse politievakbond: ’10 procent migranten Duitsland geregistreerd’

Door Thomas Borst - 25 januari 2016

Een groot deel van de migranten dat de Duitse grens oversteekt, wordt niet gecontroleerd of geregistreerd, zegt Rainer Wendt, voorzitter van de Duitse politievakbond. Hij weerspreekt daarmee het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Op dit moment is slechts 10 procent van de vluchtelingen geregistreerd,’ zegt Wendt tegen Huffington Post. De rest van de migranten kon ongehinderd doorreizen door gebrek aan personeel bij de grensposten.

De verklaring van Wendt wijkt flink af van die van minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken. De Maizière claimt dat de grenscontroles succesvol zijn. Volgens De Maizière zouden alle asielzoekers de afgelopen maanden zijn aangehouden bij de grens, alvorens ze over de deelstaten werden verdeeld.

Daarnaast zouden er ‘dagelijks zo’n honderd tot tweehonderd mensen’ worden afgewezen bij de grens. Uit een document van de politie dat in handen is van Huffington Post blijkt echter dat het aantal afwijzingen varieert tussen de 80 en 150. Opvallend is dat het document waar de nieuwssite over schrijft, is goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeregistreerd

Op 22 januari kwamen er 1.917 migranten naar Duitsland, bij zevenhonderd van hen werden vingerafdrukken afgenomen, de rest kon ongeregistreerd doorreizen. Een dag later zijn er bij 561 asielzoekers vingerafdrukken afgenomen en is het grootste deel niet geregistreerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken claimt dat de grenscontroles een succes zijn, maar Wendt is het daar absoluut niet mee eens. ‘In feite is de overgrote meerderheid van de vluchtelingen niet eens bij naam geregistreerd.’

Hij zegt dat er dagelijks asielzoekers bij de grens worden afgewezen, vaak omdat zij zeggen dat ze verder naar Scandinavië willen reizen. De afgewezen asielzoekers proberen het een dag daarna opnieuw en worden dan wel toegelaten. Wendt noemt de verklaring van De Maizière over de grenscontroles ‘schandalige onzin’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.