buitenland

Duitse regering pakt gezinshereniging aan

Door Emile Kossen - 28 januari 2016

Na wekenlang tegenstribbelen van de sociaaldemocratische SPD is de Duitse regering donderdagavond een nieuw pakket asielmaatregelen overeengekomen. Het belangrijkste doel: gezinshereniging moeilijker maken.

Vicekanselier Sigmund Gabriel kondigde het akkoord aan. De komende twee jaar kunnen asielzoekers die niet persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland geen familieleden meer over laten komen. De regel gaat ook gelden voor een deel van de Syrische asielzoekers, veruit de grootste groep van de 1,1 miljoen migranten die in 2015 naar Duitsland kwamen.

De regels rondom gezinshereniging waren vooral een doorn in het oog van het Beierse CSU, de deelstaat die de meeste asielverzoeken binnenkrijgt. Het CDU/CSU en de SPD hebben afgesproken om over twee jaar de situatie rondom gezinshereniging opnieuw te bekijken.

Veilige landen

Ook willen de partijen de officiële status van migranten uit Marokko, Tunesië en Algerije veranderen. Deze landen moeten in het rijtje ‘veilige landen’ komen te staan, zodat asielzoekers uit die landen makkelijker kunnen worden teruggestuurd. De regeringspartijen hopen dat de nieuwe regels het minder aantrekkelijk zullen maken voor asielzoekers om de reis naar Duitsland te wagen.

De Duitse regering gaat ook inzetten op nieuwe akkoorden met Turkije, Libanon en Jemen. Als zij asielzoekers in eerste instantie tegenhouden en registeren, kunnen de echte vluchtelingen daarna worden opgehaald door Duitsland. Die vluchtelingen moeten juist voorrang krijgen met gezinshereniging. Het lijkt in delen op het plan dat PvdA-leider Diederik Samsom donderdag aankondigde.

Moeizaam

De onderhandelingen over nieuwe asielwetgeving duurden lang. Merkels CDU moest proberen aan de ene kant het CSU in toom houden, dat veel strengere wetten wil, terwijl aan de kant de sociaaldemocraten tegen bijna alle nieuwe regels waren.

De stemming in Duitsland is vooral na de incidenten in Keulen snel verslechterd. Eerder deze week dreigde het CSU nog met een rechtszaak tegen Merkel, als niet snel een migratiequotum zou worden ingesteld. De SPD zei dat op deze manier een bom onder het kabinet werd gelegd. Ogenschijnlijk is met akkoord de rust voor even teruggekeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.