buitenland

Duitsers bewapenen zich: handel in pepperspray bloeit op

Door Lilit Martirosova - 08 januari 2016

Duitsers slaan in groten getale pepperspray en andere zelfverdedigingsmiddelen in na de massa-aanrandingen in Keulen.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Pepperspray’s en andere zelfbeschermingsmiddelen (onder meer zakmessen, en de zogenoemde ‘rape alarms’) staan bij de best verkochte artikelen op de Duitse versie van de online goederenwinkel Amazon.

Legaliteit

De stijging in de verkoop van zelfbeschermingsmiddelen is niet iets nieuws: eind vorig jaar werd al een stijging gemeten in de verkoop van pepperspray en wapens. De vermoedelijke reden was toen de enorme stroom van asielzoekers waarmee Duitsland te kampen had. De Duitsers zouden steeds meer interesse tonen in legale verdedigingsmiddelen.

Het kopen en vervoeren van pepperspray in Duitsland is legaal, maar het gebruik ervan tegen mensen is strafbaar. Busjes pepperspray zijn overal te koop, van online tot in wapenwinkels en tankstations. In Nederland is de verkoop verboden, voor het bij je dragen van pepperspray kan je een fikse boete krijgen die kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Groothandelaren geven nu aan de vraag naar pepperspray niet meer aan te kunnen, tijdens de migratiecrisis vorig jaar werd de productie al meer dan verdubbeld. Toen gold voor het kopen van pepperspray in Duitsland nog een wachttijd van ongeveer twee maanden.

Keulen

Volgens Die Welt is het veiligheidsgevoel in Duitsland na de massa-aanrandingen in Keulen flink afgenomen. Duitse vrouwen zouden bang zijn dat hen hetzelfde overkomt als in Keulen. Tijdens de jaarwisseling werden tientallen vrouwen aangerand, beroofd en een enkeling zelfs verkracht voor het centraal station van Keulen.

Inmiddels is er meer bekend over de daders: het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag toegegeven dat veruit de meeste verdachten asielzoekers zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.