buitenland

Duitsers: migratie is dé bedreiging voor onze portemonnee

Door Tom Reijner - 14 januari 2016

Niet de Europese schuldencrisis, of het afzwakken van de Duitse economie is het grootste gevaar voor de Duitse portemonnee, maar de almaar voortwoekerende migratiecrisis. De stroom vreemdelingen baart de Duitsers financieel het meeste zorgen.

Uit een onderzoek naar het consumentenvertrouwen, uitgevoerd door het internationale accountancybedrijf Ernst &Young, blijkt dat 85 procent ‘financiële verliezen’ vreest ten gevolge van de migratieproblematiek.

Beeldvorming

60 procent van de respondenten zegt zeer bezorgd te zijn over de eigen financiële situatie. Thomas Harms van Ernst & Young licht in Die Welt toe hoe het volgens hem zit. ‘De vluchtelingencrisis bepaalt het debat en de berichtgeving in de media al maanden. Als gevolg daarvan wordt het thema betekenisvoller voor mensen, meer dan het daadwerkelijke effect op hun dagelijks leven.’

Hij zegt dus met zoveel woorden dat het vooral de beeldvorming is, en dat mensen in werkelijkheid maar weinig merken van de migratiecrisis.

Over ontwikkelingen, zoals de situatie rond het noodlijdende Griekenland – waarover nog altijd weinig goeds is te melden – zijn de Duitsers wat positiever gestemd. Milieuvervuiling/klimaatverandering, burgeroorlogen in het buitenland, en mogelijke ziekten kunnen ons ook in onze portemonnee raken, denken de ondervraagden, maar dus heel wat minder dan de migratiecrisis.

Keulen

Na het massale seksuele misbruik in Keulen is het debat over de migranten in alle hevigheid losgebarsten in Duitsland. Dertien mannen die tot dusver werden opgepakt, zijn allen afkomstig uit Noord-Afrika. De zoektocht naar de daders van de aanrandingen (en berovingen) is in volle gang, maar verloopt stroef.

De politie heeft meer dan zeshonderd aangiften binnengekregen. Het afgelopen jaar passeerden meer dan een miljoen migranten de Duitse grens. Wir schaffen das, de inmiddels veelbesproken uitspraak van bondskanselier Angela Merkel, wordt steeds meer en openlijker in twijfel getrokken in haar land.

‘Na Keulen is alles veranderd‘ en is ‘de stemming onder het Duitse volk dramatisch’ valt op te tekenen binnen het CDU, Merkels eigen partij. De bondskanselier zelf sprak over een ‘blikseminslag’ en beloofde harde maatregelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.