buitenland

‘Duitsland kan 200.000 migranten per jaar aan’

Door Elif Isitman - 03 januari 2016

Duitsland moet jaarlijks maximaal 200.000 migranten toelaten. Meer dan dat, kunnen onze oosterburen niet aan.

Dat zegt de Beierse premier Horst Seehofer zondag tegen Bild am Sonntag. ‘Uit eigen ervaring kan ik zeggen: in Duitsland hebben we geen probleem met de toestroom van 100.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar,’ zei de CSU-leider, een uitgesproken criticus van het huidige Duitse migratiebeleid.

Miljoen

De meeste migranten komen Duitsland via Beieren binnen. Vooral bij de Duitse grensplaats Passau bij Oostenrijk, ontstonden het afgelopen jaar regelmatig onregelmatigheden door de hevige toestroom van migranten.

Het aantal dat de Beierse premier noemt is slechts een vijfde van wat er afgelopen jaar is binnengestroomd: het afgelopen jaar kwamen volgens de autoriteiten in Duitsland meer dan een miljoen vluchtelingen aan. In december arriveerden in Beieren alleen gemiddeld vierduizend migranten per dag.

Merkel

Seehofer vindt meer dan 200.000 asielzoekers per jaar ‘onwenselijk’. Zijn Beierse CSU, de zusterpartij van de regerende CDU-partij van Angela Merkel, riep al eerder op het aantal migranten te beperken. Seehofer en Merkel lagen een groot deel van vorig jaar met elkaar overhoop over de migrantenkwestie.

Merkel bleef vasthouden aan haar eerdere uitspraken over het opnemen van migranten: ‘wir schaffen das’, die ze deed toen ze de deur opende voor alle vluchtelingen. Halverwege december leek Merkel onder druk van partijgenoten toch te zwichten, en verklaarde ze dat het aantal migranten ‘drastisch omlaag’ moet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.