buitenland

Duitsland schrikt van geweld: handgranaat in asielopvang

Door Thomas Borst - 29 januari 2016

In de Duitse plaats Villingen-Schwenningen is een aanslag gepleegd waarbij een handgranaat naar een verblijf voor asielzoekers werd gegooid. Er zijn geen gewonden gevallen. De veiligheidspin werd verwijderd, maar de handgranaat kwam niet tot ontploffing.

In de opvang verblijven 176 personen, schrijft de Duitse krant Badische Zeitung vrijdag. De handgranaat werd rond half twee ’s nachts opgemerkt door de bewakers, die direct de politie waarschuwden. Een paar uur later werd het explosief onschadelijk gemaakt door de explosievenopruimingsdienst. Volgens de politie is het ‘puur geluk’ dat de granaat niet is ontploft.

Agenten zetten het gebied waar de handgranaat lag af met hooibalen, die ze leenden van een boer die in de buurt woonde. Er moesten twintig asielzoekers worden geëvacueerd. Een woordvoerder van de politie kon geen uitspraken doen over de explosieve kracht van de granaat. Er is nog weinig bekend over de daders van de aanslag.

Toename geweld

Villingen-Schwenningen ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, daar zijn vorig jaar 68 aanvallen gepleegd op opvangplekken voor asielzoekers, maar daarbij werden geen explosieven ingezet. Dat fenomeen is nieuw voor Duitsland, constateert de politie.

In Duitsland is het aantal geweldsmisdrijven het afgelopen jaar sterk gestegen. In 2014 waren er 173 misdaden geregistreerd die te maken hadden met migranten; in 2015 was dat aantal bijna zes keer zo hoog.

In totaal werden er 1.005 misdaden gepleegd, volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarvan was de meerderheid – 901 – politiek gemotiveerd. Met name het aantal brandstichtingen bij asielzoekerscentra is toegenomen.

Maatregelen

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd maatregelen te treffen tegen het geweld. Hij noemt de toename van aanvallen op asielzoekerscentra ‘onaanvaardbaar’, tegen de Duitse zender ARD. De Maizière zegt begrip te hebben voor de zorgen die leven onder de Duitse samenleving. Kritiek uiten mag, maar ‘het geweld kan niet langer’.

De agressieve weerstand tegen migranten in Duitsland, leidt tot grote zorgen bij De Maizière. Zijn partij CDU bereikte een paar uur voor de aanslag een akkoord met de SPD over een nieuw pakket met asielmaatregelen. Belangrijkste doel daarvan is om gezinshereniging voor asielzoekers moeilijker te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.