#American Dreamers

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: Eddie Van Halen

Door Kees van Minnen - 14 januari 2016

Tien portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 9: Eddie van Halen, innovatieve muzikant.

Edward Lodewijk Van Halen (1955) werd geboren in Amsterdam en woonde later in Nijmegen. In 1962 emigreerde het gezin Van Halen naar Pasadena, Californië.

Rockband

Met zijn broer Alex op drums en twee andere muzikanten vormde hij in 1972 de band Mammoth, die in 1974 Van Halen werd gedoopt. Hun debuutalbum Van Halen, met vooral hardrockrepertoire, werd in 1978 onthaald als meesterwerk.

Ondanks de populariteit van de band ontstonden al gauw wrijvingen tussen de bandleden. Met name zanger David Lee Roth zorgde voor ergernis en werd in 1985 uit de band gezet en vervangen door Sammy Hagar.

Critici

De volgende albums waren ook succesvol, maar volgens critici was het gitaarspel van Eddie begin jaren negentig minder dan voorheen. In 1995 trad Van Halen op in het Goffertpark in Nijmegen in het voorprogramma van Bon Jovi.

Inmiddels ontstonden nieuwe wrijvingen die leidden tot wisselingen van zangers en in 1998 raakte de band in een impasse. In 2004 en 2007 toerde de band opnieuw door de Verenigde Staten, met in 2007 Eddies zoon Wolfgang op basgitaar. Onder rockmuzikanten wordt Eddie Van Halen als invloedrijk, vernieuwend gitarist gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.